
Roślinne trio podane z ziołową gremolatą, musem miętowym i pesto genovese
Składniki
na 10 porcji
- Chrupiące krążki roślinne z cebulą o smaku sera Aviko – 50 szt. (ok. 1,5 kg)
- Panierowane przekąski roślinne o smaku kurczaka Aviko – 70 szt. (ok. 0,85 kg)
- Pikantne roślinne nuggetsy o smaku sera Aviko – 70 szt. (ok. 1,1, kg)
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 10 g soli
- ½ główki małego czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 10 g mąki pszennej
- 50 g masła
- ½ pęczku mięty
- 300 ml napoju sojowego
- 10 g orzeszków pinii
- ½ pęczka bazylii
- 50 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania
- Przygotuj produkty Aviko zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Aby zrobić gremolatę, zetrzyj skórkę z cytryny i pomarańczy i połącz ją w moździerzu z solą i posiekanym czosnkiem. Dodaj pociętą drobno natkę pietruszki. Całość utrzyj i rozciągnij sokiem z cytrusów oraz oliwą.
- Na patelni upraż mąkę, dodaj masło i zrób zasmażkę. Dodaj liście pociętej mięty i całość zalej ciepłym mlekiem roślinnym. Zagotuj i zblenduj na gładki mus miętowy.
- W moździerzu utrzyj czosnek z orzeszkami pinii, liśćmi bazylii i parmezanem. Dopraw solą i rozciągnij pesto oliwą.
- Zaaranżuj przekąski na desce, a sosy serwuj osobno w kokilkach.
Smacznego!