
Indonezyjski bowl z sosem z orzeszków ziemnych, frytkami i marynowanymi warzywami
Składniki
Porcje: 4
• 500 g frytek Aviko Super Crunch 9,5 mm
• Sól
Na sos orzechowy:
• 150 ml mleka kokosowego
• 100 g niesłodzonego masła orzechowego
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 łyżeczki sproszkowanej “limonki kaffir” lub startej skórki limonki
• 1/2 łyżeczki soku z limonki
• Szczypta chili do smaku
Na marynowane warzywa:
• 50 g marchewki, pokrojonej w cienkie słupki
• 50 g rzodkwi japońskiej, pokrojonej w cienkie słupki
• 30 g czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plastry
• 100 ml octu jabłkowego
• 50 ml wody
• 1 łyżka cukru
• ½ łyżeczki soli
Do dekoracji:
• 2 łyżki prażonej cebulki
• 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
• ½ łyżeczki posiekanych liści „limonki kaffir” lub startej skórki limonki

Sposób przygotowania
Przygotuj frytki:
1. Przygotuj frytki Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Posól i odstaw.
Przygotuj sos orzechowy:
1. W rondlu połącz mleko kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy, brązowy cukier i czosnek wyciśnięty przez praskę.
2. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i kremowa.
3. Dodaj sproszkowaną “limonkę kaffir”, sok z limonki i chili. Dobrze wymieszaj, dopraw, jeśli potrzeba. Utrzymuj sos ciepły.
Przygotuj marynowane warzywa:
1. W małym rondelku połącz ocet, wodę, cukier i sól i zagotuj.
2. Wylej zalewę na pokrojone warzywa umieszczone w żaroodpornym naczyniu.
3. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 20 minut (możesz też przygotować warzywa dzień wcześniej i przetrzymać w marynacie przez noc w lodówce).
Złóż danie, udekoruj i podawaj:
1. Frytki rozłóż w miseczkach do serwowania.
2. Polej solidną porcją sosu orzechowego.
3. Na sos połóż marynowane warzywa, prażoną cebulkę i orzeszki. Całość posyp siekanymi liśćmi „limonki kaffir” lub skórką limonki, które nadadzą cytrusowy akcent.
Wskazówka od szefa kuchni
Ten inspirowany smakami Azji Pd-Wsch. bowl doskonale łączy chrupkość, kremowość, ostrość i słoność. Zaserwuj do niego odświeżającą mrożoną herbatę albo lekkie piwo.