bowl w stylu indonezyjskim z frytkami Aviko, sosem z orzeszków ziemnych i marynowanymi warzywami

Indonezyjski bowl z sosem z orzeszków ziemnych, frytkami i marynowanymi warzywami

Składniki

Porcje: 4

•             500 g frytek Aviko Super Crunch 9,5 mm

•             Sól

 

Na sos orzechowy:

•             150 ml mleka kokosowego

•             100 g niesłodzonego masła orzechowego

•             1 łyżeczka sosu sojowego

•             1 łyżeczka brązowego cukru

•             1 ząbek czosnku

•             1/2 łyżeczki sproszkowanej “limonki kaffir” lub startej skórki limonki

•             1/2 łyżeczki soku z limonki

•             Szczypta chili do smaku

 

Na marynowane warzywa:

•             50 g marchewki, pokrojonej w cienkie słupki

•             50 g rzodkwi japońskiej, pokrojonej w cienkie słupki

•             30 g czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plastry

•             100 ml octu jabłkowego

•             50 ml wody

•             1 łyżka cukru

•             ½ łyżeczki soli

 

Do dekoracji:

•             2 łyżki prażonej cebulki

•             2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

•             ½ łyżeczki posiekanych liści „limonki kaffir” lub startej skórki limonki

bowl w stylu indonezyjskim z frytkami Aviko, sosem z orzeszków ziemnych i marynowanymi warzywami

Sposób przygotowania

Przygotuj frytki:

1.            Przygotuj frytki Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.            Posól i odstaw.

 

Przygotuj sos orzechowy:

1.            W rondlu połącz mleko kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy, brązowy cukier i czosnek wyciśnięty przez praskę.

2.            Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i kremowa.

3.            Dodaj sproszkowaną “limonkę kaffir”, sok z limonki i chili. Dobrze wymieszaj, dopraw, jeśli potrzeba. Utrzymuj sos ciepły.

 

Przygotuj marynowane warzywa:

1.            W małym rondelku połącz ocet, wodę, cukier i sól i zagotuj.

2.            Wylej zalewę na pokrojone warzywa umieszczone w żaroodpornym naczyniu.

3.            Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 20 minut (możesz też przygotować warzywa dzień wcześniej i przetrzymać w marynacie przez noc w lodówce).

 

Złóż danie, udekoruj i podawaj:

1.            Frytki rozłóż w miseczkach do serwowania.

2.            Polej solidną porcją sosu orzechowego.

3.            Na sos połóż marynowane warzywa, prażoną cebulkę i orzeszki. Całość posyp siekanymi liśćmi „limonki kaffir” lub skórką limonki, które nadadzą cytrusowy akcent.

Wskazówka od szefa kuchni

Ten inspirowany smakami Azji Pd-Wsch. bowl doskonale łączy chrupkość, kremowość, ostrość i słoność. Zaserwuj do niego odświeżającą mrożoną herbatę albo lekkie piwo.

super-chrupiace-frytki-9i5mm-aviko-serwis

Produkty Aviko użyte w tym przepisie