
Bowl z kurczakiem yakitori i frytkami
Składniki
Porcje: 4
• 500 g frytek Aviko Super Crunch 9,5 mm
Na kurczaka yakitori:
• 300 g udek kurczaka, pokrojonych w kostkę
• 3 łyżki sosu yakitori
• 1 łyżka oleju sezamowego
Na marynowany świeży ogórek:
• 100 g świeżego ogórka, pokrojonego w cienkie plasterki
• 1 łyżka octu ryżowego
• 1 łyżeczka cukru
• 1/4 łyżeczki soli
Ogórki konserwowe:
• 50 g ogórków konserwowych, pokrojonych w cienkie plasterki
Na majonez curry:
• 150 ml majonezu
• 1/2 łyżeczki curry w proszku
• 1 łyżeczka soku z limonki
Dodatki:
• 1 łyżka nasion sezamu (białych i czarnych)
• 2 łyżki marynowanego imbiru w słupkach
• 2 dymki, drobno posiekane
• Świeża kolendra
Dodatkowy sos:
• Dodatkowa porcja sosu yakitori do skropienia dania

Sposób przygotowania
Przygotuj frytki:
1. Przygotuj frytki Aviko Super Crunch zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Delikatnie posól frytki i odstaw.
Przygotuj kurczaka:
1. Marynuj kurczaka w sosie yakitori przez 20 minut.
2. Rozgrzej olej sezamowy na patelni i usmaż kurczaka. Odstaw na bok.
Zamarynuj ogórka:
1. W misce połącz ogórka z octem ryżowym, cukrem i solą.
2. Pozostaw do zamarynowania na 15 minut, następnie odsącz z marynaty.
Przygotuj majonez curry:
Wymieszaj majonez, curry i sok z limonki na gładką masę.
Złóż danie:
1. Rozłóż frytki do misek.
2. Rozłóż kurczaka yakitori, marynowanego ogórka i ogórki konserwowe na frytkach.
3. Skrop majonezem curry i dodatkowym sosem yakitori.
Udekoruj i podawaj:
1. Posyp danie sezamem, imbirem i dymką.
2. Udekoruj liśćmi kolendry.
Wskazówka od szefa kuchni
Ten bowl to doskonałe połączenie chrupiących frytek, delikatnego kurczaka yakitori i pikantnych pikli. Całość tworzy danie, któremu trudno się oprzeć!