Bowl z kurczakiem w stylu yakitori, podany w restauracji, z frytkami Aviko i marynowanym ogórkiem

Bowl z kurczakiem yakitori i frytkami

Składniki

Porcje: 4

•              500 g frytek Aviko Super Crunch 9,5 mm

 

Na kurczaka yakitori:

•              300 g udek kurczaka, pokrojonych w kostkę

•              3 łyżki sosu yakitori

•              1 łyżka oleju sezamowego

 

Na marynowany świeży ogórek:

•              100 g świeżego ogórka, pokrojonego w cienkie plasterki

•              1 łyżka octu ryżowego

•              1 łyżeczka cukru

•              1/4 łyżeczki soli

 

Ogórki konserwowe:

•              50 g ogórków konserwowych, pokrojonych w cienkie plasterki

 

Na majonez curry:

•              150 ml majonezu

•              1/2 łyżeczki curry w proszku

•              1 łyżeczka soku z limonki

 

Dodatki:

•              1 łyżka nasion sezamu (białych i czarnych)

•              2 łyżki marynowanego imbiru w słupkach

•              2 dymki, drobno posiekane

•              Świeża kolendra

 

Dodatkowy sos:

•              Dodatkowa porcja sosu yakitori do skropienia dania

Bowl z kurczakiem w stylu yakitori, podany w restauracji, z frytkami Aviko i marynowanym ogórkiem

Sposób przygotowania

Przygotuj frytki:

1.            Przygotuj frytki Aviko Super Crunch zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.            Delikatnie posól frytki i odstaw.

 

Przygotuj kurczaka:

1.            Marynuj kurczaka w sosie yakitori przez 20 minut.

2.            Rozgrzej olej sezamowy na patelni i usmaż kurczaka. Odstaw na bok.

 

Zamarynuj ogórka:

1.            W misce połącz ogórka z octem ryżowym, cukrem i solą.

2.            Pozostaw do zamarynowania na 15 minut, następnie odsącz z marynaty.

 

Przygotuj majonez curry:

Wymieszaj majonez, curry i sok z limonki na gładką masę.

 

Złóż danie:

1.            Rozłóż frytki do misek.

2.            Rozłóż kurczaka yakitori, marynowanego ogórka i ogórki konserwowe na frytkach.

3.            Skrop majonezem curry i dodatkowym sosem yakitori.

 

Udekoruj i podawaj:

1.            Posyp danie sezamem, imbirem i dymką.

2.            Udekoruj liśćmi kolendry.

Wskazówka od szefa kuchni

Ten bowl to doskonałe połączenie chrupiących frytek, delikatnego kurczaka yakitori i pikantnych pikli. Całość tworzy danie, któremu trudno się oprzeć!

super-chrupiace-frytki-9i5mm-aviko-serwis

Produkty Aviko użyte w tym przepisie