loaded_fries_z_grzybami_al_pastor przepis Aviko do restauracji

Loaded fries z grzybami al pastor

Składniki

1 porcja

Na marynatę

  • 1 łyżeczka pasty z achiote (annato)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwone chili
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli

Na salsę

  • ½ białej cebuli
  • 50 g pomidorków cherry
  • 2 czerwone chili
  • Sok z limonki
  • ½ łyżeczki soli

Na sos awokado

  • 1 awokado
  • Sok z limonki
  • Szczypta soli

Do dekoracji

  • Pokruszony biały ser (może być roślinna alternatywa sera, wówczas przepis będzie odpowiedni dla wegan)
  • 1 czerwone chili
  • Garść liści kolendry
  • Ćwiartki limonki
loaded_fries_z_grzybami_al_pastor przepis Aviko do restauracji

Sposób przygotowania

  1. Połącz składniki marynaty na gładką pastę.
  2. Posiekaj grzyby na grube kawałki, obtocz w marynacie i odstaw na godzinę.
  3. Na suchej patelni przypiecz cebulę, pomidory i chili. Potem zblenduj z solą i sokiem z limonki.
  4. Zgrilluj grzyby lub usmaż na bardzo gorącej patelni tak, żeby miejscami były zwęglone.
  5. Przygotuj frytki Aviko Super Crunch zgodnie z instrukcję na opakowaniu.
  6. Podsmaż plastry ananasa na patelni grillowej.
  7. Zmiksuj składniki na sos awokado.
  8. Rozłóż frytki, polej sosem z awokado i salsą. Na górę rozłóż ananasa i grzyby, a całość posyp pokruszonym serem, plasterkami chili i kolendrą. Udekoruj ćwiartkami limonki.
super-chrupiace-frytki-9i5mm-ze-skorka-aviko-serwis