
Loaded fries z grzybami al pastor
Składniki
1 porcja
- 150 g frytek Aviko Super Crunch 9,5 mm ze skórką
- 200 g mieszanki grzybów (np. shitake, pieczarki portobello)
- 3 plastry ananasa
Na marynatę
- 1 łyżeczka pasty z achiote (annato)
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwone chili
- Sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
Na salsę
- ½ białej cebuli
- 50 g pomidorków cherry
- 2 czerwone chili
- Sok z limonki
- ½ łyżeczki soli
Na sos awokado
- 1 awokado
- Sok z limonki
- Szczypta soli
Do dekoracji
- Pokruszony biały ser (może być roślinna alternatywa sera, wówczas przepis będzie odpowiedni dla wegan)
- 1 czerwone chili
- Garść liści kolendry
- Ćwiartki limonki

Sposób przygotowania
- Połącz składniki marynaty na gładką pastę.
- Posiekaj grzyby na grube kawałki, obtocz w marynacie i odstaw na godzinę.
- Na suchej patelni przypiecz cebulę, pomidory i chili. Potem zblenduj z solą i sokiem z limonki.
- Zgrilluj grzyby lub usmaż na bardzo gorącej patelni tak, żeby miejscami były zwęglone.
- Przygotuj frytki Aviko Super Crunch zgodnie z instrukcję na opakowaniu.
- Podsmaż plastry ananasa na patelni grillowej.
- Zmiksuj składniki na sos awokado.
- Rozłóż frytki, polej sosem z awokado i salsą. Na górę rozłóż ananasa i grzyby, a całość posyp pokruszonym serem, plasterkami chili i kolendrą. Udekoruj ćwiartkami limonki.