
Bowl z churros w stylu Tex-Mex
Składniki
Porcje: 4
• 8 szt. Aviko XXL Churros
• 200 g gotowej salsy (łagodnej lub ostrej, wedle uznania)
• 200 g gotowego guacamole
• 100 ml kwaśnej śmietany
• 1 pęczek świeżej kolendry, grubo posiekanej
• 100 g boczku
• 1 limonka, pokrojona w ćwiartki

Sposób przygotowania
1. Usmaż Aviko XXL Churros zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Umieść churros w miseczkach do serwowania.
3. Usmaż plastry boczku na maśle, żeby stały się chrupiące.
4. Zdejmij z patelni i drobno pokrój. Odstaw na bok.
5. Na jednej stronie obok churros rozłóż salsę i guacamole.
6. Skrop churros kwaśną śmietaną.
7. Posyp chrupiącymi kawałkami boczku.
8. Udekoruj kolendrą, która doda koloru i aromatu.
9. Dodaj ćwiartkę limonki do każdej miseczki, żeby goście mogli nią skropić danie przed zjedzeniem.
Wskazówka od szefa kuchni
Ten inspirowany Meksykiem bowl z churros serwuj jako słoną przekąskę. Idealnie komponuje się ze schłodzoną margaritą albo orzeźwiającą gazowaną wodą z cytryną.