bowl z churros w stylu tex-mex z przepisu Aviko dla gastronomii, na stole w restauracji, obok miseczka z salsą pomidorową

Bowl z churros w stylu Tex-Mex

Składniki

Porcje: 4

•              8 szt. Aviko XXL Churros

•              200 g gotowej salsy (łagodnej lub ostrej, wedle uznania)

•              200 g gotowego guacamole

•              100 ml kwaśnej śmietany

•              1 pęczek świeżej kolendry, grubo posiekanej

•              100 g boczku

•              1 limonka, pokrojona w ćwiartki

bowl z churros w stylu tex-mex z przepisu Aviko dla gastronomii, na stole w restauracji, obok miseczka z salsą pomidorową

Sposób przygotowania

1.            Usmaż Aviko XXL Churros zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.            Umieść churros w miseczkach do serwowania.

3.            Usmaż plastry boczku na maśle, żeby stały się chrupiące.

4.            Zdejmij z patelni i drobno pokrój. Odstaw na bok.

5.            Na jednej stronie obok churros rozłóż salsę i guacamole.

6.            Skrop churros kwaśną śmietaną.

7.            Posyp chrupiącymi kawałkami boczku.

8.            Udekoruj kolendrą, która doda koloru i aromatu.

9.            Dodaj ćwiartkę limonki do każdej miseczki, żeby goście mogli nią skropić danie przed zjedzeniem.

Wskazówka od szefa kuchni

Ten inspirowany Meksykiem bowl z churros serwuj jako słoną przekąskę. Idealnie komponuje się ze schłodzoną margaritą albo orzeźwiającą gazowaną wodą z cytryną.

Churros XXL Aviko na talerzu z sosem owocowym

Produkty Aviko użyte w tym przepisie