cztery churros w kształcie pętelek od Aviko zaserwowane w restauracji na podłużnym talerzyku, posmarowane pastą serową i udekorowane łososiem

Churros z wędzonym łososiem i pastą serową

Składniki

Porcje: 4

•             8 szt. Aviko Churros

•             100 g serka śmietankowego

•             100 g sera koziego (chèvre)

•             1 łyżeczka startego chrzanu

•             Szczypta czarnego pieprzu

•             1 łyżka świeżego posiekanego koperku

•             Skórka z 1 cytryny

 

Dodatki:

•             200 g łososia wędzonego na zimno, pokrojonego w cienkie plastry

•             Czarny kawior lub jego imitacja (opcjonalnie, 50 g do dekoracji)

 

Do dekoracji:

•             Por pokrojony w cienkie plastry

•             Oliwa z oliwek

•             1 łyżka posiekanego szczypiorku

•             Dodatkowa skórka z cytryny (opcjonalnie)

cztery churros w kształcie pętelek od Aviko zaserwowane w restauracji na podłużnym talerzyku, posmarowane pastą serową i udekorowane łososiem

Sposób przygotowania

Przygotuj churros:

1.            Usmaż Aviko Churros wg instrukcji na opakowaniu.

2.            Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

 

Przygotuj pastę serową:

1.            W misce utrzyj serek śmietankowy i ser kozi na gładką masę.

2.            Dodaj chrzan, czarny pieprz, koperek i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj.

3.            Dopraw do smaku, możesz dodać więcej chrzanu, żeby podkręcić ostrość.

 

Złóż danie:

1.            Rozłóż churros na talerzach i na każdym rozsmaruj solidną porcję pasty serowej.

2.            Na wierzchu rozłóż łososia.

3.            Opcjonalnie – na łososiu połóż kawior lub jego imitację.

 

Udekoruj i podawaj:

1.            Churros skrop oliwą z oliwek i posyp plasterkami pora i szczypiorkiem.

2.            Opcjonalnie - dodaj skórkę z cytryny dla orzeźwiającego akcentu.

Wskazówka od szefa kuchni

Podawaj churros w luksusowym wydaniu jako wykwintną przekąskę. Królewskiego doświadczenia idealnie dopełni szampan lub gazowana woda z cytryną.

churros-aviko-serwis

Produkty Aviko użyte w tym przepisie