
Churros z chili, serem i dipem limonkowym
Składniki
Porcje: 4
• 8 szt. Aviko Churros
Na posypkę serową:
• 120 g drobno startego średnio dojrzałego sera cheddar
• 2 cebulki dymki, drobno posiekane
• 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
• 1 łyżeczka kminku
Na dip limonkowy:
• 80 g świeżej kolendry
• 40 g liści świeżej mięty
• Sok i skórka z 1 limonki
• 1 zielona papryka chili (stopień ostrości wg uznania)
• 180 g kwaśnej śmietany
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
Opcjonalnie do dekoracji:
• Ćwiartki limonki
• Dodatkowa ilość sera cheddar do posypania
• Czerwona i zielona papryka chili

Sposób przygotowania
Przygotuj churros:
1. Rozgrzej fryturę do 180°C.
2. Smaż churros partiami po 3-4 minuty, aż będą złotobrązowe i chrupiące.
3. Wykładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przygotuj posypkę serową:
W misce wymieszaj starty ser cheddar, posiekaną dymkę, kolendrę i kminek. Odstaw na bok.
Przygotuj dip limonkowy:
1. Zblenduj kolendrę, miętę, sok i skórkę z limonki, chili, śmietanę, sól i cukier.
2. Kiedy masa będzie gładka i kremowa, przypraw i przełóż do miseczek do serwowania.
Złóż danie i podawaj:
1. Jeszcze ciepłe churros obtocz w serowej posypce.
2. Wyłóż churros na talerze.
3. Obok postaw miseczki z dipem.
4. Udekoruj ćwiartkami limonki, startym cheddarem i papryczką chili.
Wskazówka od szefa kuchni
To danie będzie doskonałą przystawką albo pomysłową przekąską do dzielenia się!