
Churros „El Bulli”
Składniki
Porcje: 4
• 8 szt. Aviko XXL Churros
• 3 duże cebule, pokrojone w cienkie plastry
• 2 łyżki masła
• 1 łyżeczka świeżego tymianku (plus trochę do dekoracji)
• 1 łyżka brązowego cukru
• 100 g koziego sera (chèvre)
• 2 łyżki kremu balsamicznego
• Skórka z 1 cytryny
• 2 łyżeczki miodu truflowego

Sposób przygotowania
Przygotuj churros:
1. Jeszcze zamrożone churros Aviko pokrój na równe kawałki (ok. 4-5 cm każdy).
2. We frytownicy lub dużym garnku rozgrzej fryturę do 180°C.
3. Smaż kawałki churros, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
Skarmelizuj cebulę:
1. W dużym garnku roztop masło na średnim ogniu.
2. Wrzuć cebulę i smaż ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Dodaj brązowy cukier i tymianek, a następnie zmniejsz ogień.
4. Kontynuuj smażenie przez kolejne 10-15 minut, aż cebula zmięknie i będzie miała złoty kolor. Zdejmij z ognia.
Złóż danie:
1. Rozłóż kawałki churros na talerzach lub w miseczkach.
2. Na wierzchu rozłóż spore porcje karmelizowanej cebuli.
3. Posyp pokruszonym kozim serem.
4. Skrop całość kremem balsamicznym i miodem truflowym.
Dekoracja:
1. Posyp danie skórką z cytryny, żeby nadać cytrusową nutę.
2. Udekoruj tymiankiem, żeby dodać aromatu.
Wskazówka od szefa kuchni
Serwuj to danie na ciepło jako elegancką przystawkę lub słony deser. Podawaj z lekkim musującym winem lub orzeźwiającą lemoniadą, żeby zbalansować smaki.