churros w stylu el bulli z przepisu Aviko dla gastronomii, podane w miseczce w restauracji, z kozim serem i kremem balsamicznym, obok miseczka z dodatkowym kozim serem

Churros „El Bulli”

Składniki

Porcje: 4

•             8 szt. Aviko XXL Churros

•             3 duże cebule, pokrojone w cienkie plastry

•             2 łyżki masła

•             1 łyżeczka świeżego tymianku (plus trochę do dekoracji)

•             1 łyżka brązowego cukru

•             100 g koziego sera (chèvre)

•             2 łyżki kremu balsamicznego

•             Skórka z 1 cytryny

•             2 łyżeczki miodu truflowego

churros w stylu el bulli z przepisu Aviko dla gastronomii, podane w miseczce w restauracji, z kozim serem i kremem balsamicznym, obok miseczka z dodatkowym kozim serem

Sposób przygotowania

Przygotuj churros:

1.            Jeszcze zamrożone churros Aviko pokrój na równe kawałki (ok. 4-5 cm każdy).

2.            We frytownicy lub dużym garnku rozgrzej fryturę do 180°C.

3.            Smaż kawałki churros, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.

 

Skarmelizuj cebulę:

1.            W dużym garnku roztop masło na średnim ogniu.

2.            Wrzuć cebulę i smaż ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

3.            Dodaj brązowy cukier i tymianek, a następnie zmniejsz ogień.

4.            Kontynuuj smażenie przez kolejne 10-15 minut, aż cebula zmięknie i będzie miała złoty kolor. Zdejmij z ognia.

 

Złóż danie:

1.            Rozłóż kawałki churros na talerzach lub w miseczkach.

2.            Na wierzchu rozłóż spore porcje karmelizowanej cebuli.

3.            Posyp pokruszonym kozim serem.

4.            Skrop całość kremem balsamicznym i miodem truflowym.

 

Dekoracja:

1.            Posyp danie skórką z cytryny, żeby nadać cytrusową nutę.

2.            Udekoruj tymiankiem, żeby dodać aromatu.

 

Wskazówka od szefa kuchni

Serwuj to danie na ciepło jako elegancką przystawkę lub słony deser. Podawaj z lekkim musującym winem lub orzeźwiającą lemoniadą, żeby zbalansować smaki.

Churros XXL Aviko na talerzu z sosem owocowym

Produkty Aviko użyte w tym przepisie