
Buraczany humus z przekąskami falafel
Składniki
Porcje: 4
Na bowl’a:
• 16 szt. Aviko Falafel Bites
• 400 g humusu buraczanego (przepis podany niżej)
• 100 g jarmużu (bez łodyg), opcjonalnie – gotowe chipsy z jarmużu
• Olej do głębokiego smażenia
• 150 g ugotowanej ciecierzycy
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka prażonych nasion sezamu
Na humus buraczany:
• 2 średnie buraki (ok. 200 g, ugotowane i obrane ze skórki)
• 400 g ciecierzycy z puszki (odsączonej i przepłukanej)
• 2 łyżki pasty tahini
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Sok z 1 cytryny
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
• Sól i czarny pieprz do smaku
• Woda (opcjonalnie, jeśli trzeba będzie wyregulować konsystencję)

Sposób przygotowania
Przygotuj chipsy z jarmużu:
1. Zblanszuj liście jarmużu w osolonym wrzątku (ok. 1 minuty), następnie od razu włóż do lodowej kąpieli do ostudzenia.
2. Osusz liście papierowym ręcznikiem.
3. Rozgrzej olej do 180°C.
4. Smaż liście jarmużu od pół do 1 minuty, aż staną się chrupiące. Odkładaj na ręcznik papierowy do odsączenia i oprósz solą.
Przygotuj humus:
1. Ugotowane i obrane buraki pokrój w kawałki i wrzuć do robota kuchennego.
2. Dodaj ciecierzycę, tahini, oliwę, sok z cytryny, czosnek i kumin.
3. Blenduj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli trzeba, od czasu do czasu wyłączaj robota i zgarniaj masę z brzegów do środka.
4. Jeśli humus jest zbyt gęsty, dodawaj wodę, po 1 łyżce, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
5. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj ciecierzycę:
1. W misce wymieszaj ugotowaną ciecierzycę z wędzoną papryką, oliwą z oliwek i szczyptą soli.
2. Praż w piekarniku w temperaturze 200°C przez 10–15 minut, aż stanie się lekko chrupiąca.
Przygotuj Aviko Falafel Bites i złóż bowl’a:
1. Przygotuj przekąski Aviko Falafel Bites wg instrukcji na opakowaniu.
2. Nałóż solidną porcję buraczanego humusu do każdej miseczki.
3. Połóż po 4 szt. Aviko Falafel Bites na humusie.
4. Rozsyp chipsy z jarmużu i prażoną ciecierzycę dokoła przekąsek falafel.
5. Skrop oliwą z oliwek i posyp prażonym sezamem.
Wskazówka od szefa kuchni
Serwuj z ciepłymi przekąskami falafel jako odżywcze danie bogate w białko. Możesz podawać z pitą lub samodzielnie.