humus z buraka podany w miseczce w restauracji, z chipsami z jarmużu, pieczoną ciecierzycą i przekąskami falafel Aviko

Buraczany humus z przekąskami falafel

Składniki

Porcje: 4

Na bowl’a:

•             16 szt. Aviko Falafel Bites

•             400 g humusu buraczanego (przepis podany niżej)

•             100 g jarmużu (bez łodyg), opcjonalnie – gotowe chipsy z jarmużu

•             Olej do głębokiego smażenia

•             150 g ugotowanej ciecierzycy

•             1 łyżeczka wędzonej papryki

•             1 łyżka oliwy z oliwek

•             1 łyżka prażonych nasion sezamu

 

Na humus buraczany:

•             2 średnie buraki (ok. 200 g, ugotowane i obrane ze skórki)

•             400 g ciecierzycy z puszki (odsączonej i przepłukanej)

•             2 łyżki pasty tahini

•             2 łyżki oliwy z oliwek

•             Sok z 1 cytryny

•             1 ząbek czosnku

•             1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

•             Sól i czarny pieprz do smaku

•             Woda (opcjonalnie, jeśli trzeba będzie wyregulować konsystencję)

humus z buraka podany w miseczce w restauracji, z chipsami z jarmużu, pieczoną ciecierzycą i przekąskami falafel Aviko

Sposób przygotowania

Przygotuj chipsy z jarmużu:

1.            Zblanszuj liście jarmużu w osolonym wrzątku (ok. 1 minuty), następnie od razu włóż do lodowej kąpieli do ostudzenia.

2.            Osusz liście papierowym ręcznikiem.

3.            Rozgrzej olej do 180°C.

4.            Smaż liście jarmużu od pół do 1 minuty, aż staną się chrupiące. Odkładaj na ręcznik papierowy do odsączenia i oprósz solą.

 

Przygotuj humus:

1.            Ugotowane i obrane buraki pokrój w kawałki i wrzuć do robota kuchennego.

2.            Dodaj ciecierzycę, tahini, oliwę, sok z cytryny, czosnek i kumin.

3.            Blenduj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli trzeba, od czasu do czasu wyłączaj robota i zgarniaj masę z brzegów do środka.

4.            Jeśli humus jest zbyt gęsty, dodawaj wodę, po 1 łyżce, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

5.            Dopraw solą i pieprzem.

 

Przygotuj ciecierzycę:

1.            W misce wymieszaj ugotowaną ciecierzycę z wędzoną papryką, oliwą z oliwek i szczyptą soli.

2.            Praż w piekarniku w temperaturze 200°C przez 10–15 minut, aż stanie się lekko chrupiąca.

 

Przygotuj Aviko Falafel Bites i złóż bowl’a:

1.            Przygotuj przekąski Aviko Falafel Bites wg instrukcji na opakowaniu.

2.            Nałóż solidną porcję buraczanego humusu do każdej miseczki.

3.            Połóż po 4 szt. Aviko Falafel Bites na humusie.

4.            Rozsyp chipsy z jarmużu i prażoną ciecierzycę dokoła przekąsek falafel.

5.            Skrop oliwą z oliwek i posyp prażonym sezamem.

Wskazówka od szefa kuchni

Serwuj z ciepłymi przekąskami falafel jako odżywcze danie bogate w białko. Możesz podawać z pitą lub samodzielnie.

Przekąski falafel z ciecierzycy Aviko na talerzu z sosem

Produkty Aviko użyte w tym przepisie