
Loaded Chili Cheddar Cheese Nuggets z chili con carne i salsą ze świeżych ogórków
Składniki
- 5 Chili Cheddar Cheese Nuggets Aviko
- 100 g mielonej wołowiny (np. udziec wołowy)
- 60 g papryki zielonej
- 60 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 60 g pomidorów świeżych lub z puszki
- 30 g gorzkiej czekolady
- 30 g cebuli białej
- 30 g kwaśnej śmietany 18%
- 50 g świeżych ogórków
- 5 g papryczki chili
- 60 ml oliwy z oliwek
- 20 ml białego octu winnego
- 2 g czosnku
- 3 g zmielonego kminu rzymskiego
- 3 g suszonego oregano
- 3 g suszonego chili
- Cukier
- Sól, pieprz czarny i czerwony
Użyte produkty
Sposób przygotowania
- Chili Cheddar Cheese Nuggets przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Zeszklij na oliwie cebulę, czosnek, chili, kmin rzymski i oregano, mieszając przez 1 minutę. Stopniowo dodawaj wołowinę i mieszaj, aż zrumieni się z każdej strony. Dodaj pokrojone pomidory bez skórki, dopraw solą pieprzem i cukrem. Przykryj i dusić 20 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i gotuj 10 minut. Na koniec dodaj fasolę i startą czekoladę. Gotuj 3 minuty. Jeśli chili con carne będzie za gęste dodaj trochę wody.
- Z ogórka i papryki chili usuń nasiona i pokrój w kostkę. Dopraw octem winnym, cukrem, solą i pieprzem. Na końcu dodaj ziarna czerwonego pieprzu.
- W głębokim talerzu nakładaj chili con carne, salsa, kwaśną śmietanę i Chili Cheddar Cheese Nuggets.