loaded_chili_cheddar_cheese_nuggets_z_chili_con_carne_i_salsa_ze_swiezych_ogorkow

Loaded Chili Cheddar Cheese Nuggets z chili con carne i salsą ze świeżych ogórków

Składniki 

  • 5 Chili Cheddar Cheese Nuggets Aviko
  • 100 g mielonej wołowiny (np. udziec wołowy) 
  • 60 g papryki zielonej 
  • 60 g ugotowanej czerwonej fasoli 
  • 60 g pomidorów świeżych lub z puszki 
  • 30 g gorzkiej czekolady 
  • 30 g cebuli białej 
  • 30 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 50 g świeżych ogórków 
  • 5 g papryczki chili  
  • 60 ml oliwy z oliwek 
  • 20 ml białego octu winnego 
  • 2 g czosnku 
  • 3 g zmielonego kminu rzymskiego  
  • 3 g suszonego oregano 
  • 3 g suszonego chili 
  • Cukier 
  • Sól, pieprz czarny i czerwony
nuggetsy-z-serem-cheddar-i-papryczka-jalapeno-aviko-serwis

Sposób przygotowania 

  1. Chili Cheddar Cheese Nuggets przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Zeszklij na oliwie cebulę, czosnek, chili, kmin rzymski i oregano, mieszając przez 1 minutę. Stopniowo dodawaj wołowinę i mieszaj, aż zrumieni się z każdej strony. Dodaj pokrojone pomidory bez skórki, dopraw solą pieprzem i cukrem. Przykryj i dusić 20 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i gotuj 10 minut. Na koniec dodaj fasolę i startą czekoladę. Gotuj 3 minuty. Jeśli chili con carne będzie za gęste dodaj trochę wody. 
  3. Z ogórka i papryki chili usuń nasiona i pokrój w kostkę. Dopraw octem winnym, cukrem, solą i pieprzem. Na końcu dodaj ziarna czerwonego pieprzu. 
  4. W głębokim talerzu nakładaj chili con carne, salsa, kwaśną śmietanę i Chili Cheddar Cheese Nuggets.