loaded_krazki_cebulowe_z_dorszem_i_sosem_serowym

Loaded Krążki Cebulowe z dorszem i sosem serowym

Składniki

  • 4 krążki cebulowe Aviko
  • 100 g polędwicy z dorsza bez skóry 
  • 30 g sera cheddar 
  • 20 g papryki kolorowej 
  • 10 g masła 
  • 10 g szczypiorku 
  • 5 g mąki pszennej 
  • 80 ml mleka 3,2% 
  • 20 ml oliwy z oliwek 
  • 1 g kurkumy 
  • 1 g gałki muszkatołowej 
  • 1 g słodkiej papryki wędzonej  
  • Rozmaryn 
  • Ząbek czosnku  
  • Sól, pieprz 
krazki-cebulowe-aviko do gastronomii

Sposób przygotowania 

  1. Krążki cebulowe przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Polędwicę z dorsza natrzyj oliwą, dopraw solą i czarnym pieprzem. Smaż na maśle na złoty kolor. 
  3. Na talerzu rozłóż krążki cebulowe, dodaj dorsza i polej sosem serowym. Posyp połową szczypiorku. 

  

Sos serowy 

  1. Roztop masło, dodaj mąkę, smaż 1,5 minuty. 
  2. Dolej zimne mleko i kurkumę. Całość zagrzej (nie gotuj).  
  3. Na koniec dodaj starty ser, dopraw gałką muszkatołową i wędzoną papryką. Gotuj do momentu rozpuszczenia się sera.  
  4. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i część szczypiorku.