
Loaded Krążki Cebulowe z dorszem i sosem serowym
Składniki
- 4 krążki cebulowe Aviko
- 100 g polędwicy z dorsza bez skóry
- 30 g sera cheddar
- 20 g papryki kolorowej
- 10 g masła
- 10 g szczypiorku
- 5 g mąki pszennej
- 80 ml mleka 3,2%
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 g kurkumy
- 1 g gałki muszkatołowej
- 1 g słodkiej papryki wędzonej
- Rozmaryn
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz
Użyte produkty
Sposób przygotowania
- Krążki cebulowe przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Polędwicę z dorsza natrzyj oliwą, dopraw solą i czarnym pieprzem. Smaż na maśle na złoty kolor.
- Na talerzu rozłóż krążki cebulowe, dodaj dorsza i polej sosem serowym. Posyp połową szczypiorku.
Sos serowy
- Roztop masło, dodaj mąkę, smaż 1,5 minuty.
- Dolej zimne mleko i kurkumę. Całość zagrzej (nie gotuj).
- Na koniec dodaj starty ser, dopraw gałką muszkatołową i wędzoną papryką. Gotuj do momentu rozpuszczenia się sera.
- Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i część szczypiorku.