
Loaded Mozzarella bites i Habanero Cheese Nuggets z szarpanym indykiem
Składniki
- 2 Mozzarella Bites
- 2 Habanero Cheese Nuggets
- 100 g piersi z indyka
- 80 g jogurtu greckiego
- 80 g passaty
- 60 g cebuli białej
- 60 g pora
- 20 g miodu
- 10 g granatu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 5 ml białego lub czerwonego octu
- 5 ml sosu teriyaki
- Mięta
- Kmin rzymski
- Oregano
- Wędzona ostra papryka
- Sól i pieprz
Użyte produkty
Sposób przygotowania
- Mozzarella Bites i Habanero Cheese Nuggets przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Pokrój indyka na mniejsze kawałki, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i por, dopraw solą, pieprzem, kminem rzymskim, oregano, wędzoną papryką, oliwą z oliwek i octem winnym. Całość wymieszaj i wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Piecz w 180C przez 2,5 godziny. Po wyjęciu mięso szarpiemy za pomocą 2 widelców na kawałki, dodajemy passatę i sos teriyaki.
- Miętę pokrój i wymieszaj z jogurtem i miodem, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość posyp granatem.
- Na talerzu rozsmaruj jogurt, dodaj szarpanego indyka, Mozzarella Bites i Habanero Cheese Nuggets. Całość udekoruj świeżą miętą i granatem.