loaded_mozzarella_bites_i_habanero_cheese_nuggets_z_szarpanym_indykiem

Loaded Mozzarella bites i Habanero Cheese Nuggets z szarpanym indykiem

Składniki 

  • 2 Mozzarella Bites
  • 2 Habanero Cheese Nuggets  
  • 100 g piersi z indyka 
  • 80 g jogurtu greckiego 
  • 80 g passaty 
  • 60 g cebuli białej 
  • 60 g pora 
  • 20 g miodu 
  • 10 g granatu 
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 5 ml białego lub czerwonego octu 
  • 5 ml sosu teriyaki 
  • Mięta 
  • Kmin rzymski 
  • Oregano 
  • Wędzona ostra papryka 
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania  

  1. Mozzarella Bites i Habanero Cheese Nuggets przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Pokrój indyka na mniejsze kawałki, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i por, dopraw solą, pieprzem, kminem rzymskim, oregano, wędzoną papryką, oliwą z oliwek i octem winnym. Całość wymieszaj i wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Piecz w 180C przez 2,5 godziny. Po wyjęciu mięso szarpiemy za pomocą 2 widelców na kawałki, dodajemy passatę i sos teriyaki. 
  3. Miętę pokrój i wymieszaj z jogurtem i miodem, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość posyp granatem. 
  4. Na talerzu rozsmaruj jogurt, dodaj szarpanego indyka, Mozzarella Bites i Habanero Cheese Nuggets. Całość udekoruj świeżą miętą i granatem.