churros Aviko podane w restauracji w wersji loaded, z sosem serowym, papryczką chili, posypane tartym serem i udekorowane ćwiartką limonki

Złote loaded churros

Składniki

Porcje: 4

•             8 szt. Aviko XXL Churros

•             200 g sera cheddar

•             1 czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki

•             1 zielona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki

•             1 limonka, pokrojona w ćwiartki

•             50 g startego sera parmezan

•             2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

churros Aviko podane w restauracji w wersji loaded, z sosem serowym, papryczką chili, posypane tartym serem i udekorowane ćwiartką limonki

Sposób przygotowania

Przygotuj churros:

1.            Usmaż Aviko XXL Churros wg instrukcji na opakowaniu na złoty kolor.

2.            Odstaw do lekkiego przestygnięcia.

 

Roztop ser:

1.            Podgrzewaj ser cheddar na wolnym ogniu, aż będzie płynną gładką masą. Możesz dodać odrobinę mleka lub śmietanki, żeby uzyskać jeszcze gładszą konsystencję.

 

Złóż danie:

1.            Talerze lub miseczki do serwowania wyłóż papierem pergaminowym. Na nim rozłóż churros.

2.            Polej churros roztopionym cheddarem.

3.            Posyp tartym parmezanem i pozwól mu zmieszać się z cheddarem.

 

Udekoruj:

1.            Na wierzch rozsyp kawałki papryczek chili.

2.            Dodaj posiekany szczypiorek.

3.            Serwuj z ćwiartkami limonki na boku dla orzeźwiającego akcentu.

Wskazówka od szefa kuchni

Podawaj na ciepło jako wyjątkową, pikantną przekąskę – dla jednej osoby lub jako porcję do dzielenia się. Skomponuj z orzeźwiającym napojem, żeby zrównoważyć ostrość.

Churros XXL Aviko na talerzu z sosem owocowym

Produkty Aviko użyte w tym przepisie