babeczki zrobione z szynki prosciutto, w środku babeczek znajdują się kulki melona, przekąski Aviko z mozzarellą i papryczki drop pepper, sześć babeczek na talerzu w restauracji

Śródziemnomorskie smaki

Składniki

Porcje: 4

•             16 szt. Aviko Mozzarella Bites

•             8 plastrów prosciutto

•             1 mały melon (kantalupa lub honeydew)

•             16 papryczek “drop peppers” (ostrość wg uznania)

•             1 garść świeżych liści bazylii

•             50 g rukoli

•             2 łyżki kremu balsamicznego

•             2 łyżki oliwy z oliwek

babeczki zrobione z szynki prosciutto, w środku babeczek znajdują się kulki melona, przekąski Aviko z mozzarellą i papryczki drop pepper, sześć babeczek na talerzu w restauracji

Sposób przygotowania

Przygotuj foremki z prosciutto:

1.            Rozgrzej piekarnik do 100°C.

2.            W każde zagłębienie formy do muffinek włóż plaster szynki, dociskając do dna i brzegów, żeby uformować ścianki babeczki.

3.            Piecz godzinę, aż szynka zrobi się chrupiąca i będzie trzymała kształt.

4.            Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia przed wyjęciem babeczek z formy.

 

Przygotuj Aviko Mozzarella Bites:

1.            Przygotuj przekąski z serem mozzarella wg instrukcji na opakowaniu.

2.            Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

 

Przygotuj melon:

1.            Z melona wydrąż kuleczki.

 

Złóż danie i serwuj:

1.            Na dnie każdej foremki z prosciutto rozłóż rukolę i bazylię.

2.            Dodaj po 2 kulki melona, 2 papryczki i 2 przekąski z mozzarellą.

3.            Skrop każdą foremkę kremem balsamicznym i oliwą.

4.            Połóż babeczki na dużym talerzu. Udekoruj listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem wg uznania.

Wskazówka od szefa kuchni

Ta elegancka przekąska doskonale komponuje się z orzeźwiającym białym winem lub prosecco.

panierowane_przekaski_z_serem_mozzarella_na_desce | produkty Aviko do gastronomii