
Śródziemnomorskie smaki
Składniki
Porcje: 4
• 16 szt. Aviko Mozzarella Bites
• 8 plastrów prosciutto
• 1 mały melon (kantalupa lub honeydew)
• 16 papryczek “drop peppers” (ostrość wg uznania)
• 1 garść świeżych liści bazylii
• 50 g rukoli
• 2 łyżki kremu balsamicznego
• 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania
Przygotuj foremki z prosciutto:
1. Rozgrzej piekarnik do 100°C.
2. W każde zagłębienie formy do muffinek włóż plaster szynki, dociskając do dna i brzegów, żeby uformować ścianki babeczki.
3. Piecz godzinę, aż szynka zrobi się chrupiąca i będzie trzymała kształt.
4. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia przed wyjęciem babeczek z formy.
Przygotuj Aviko Mozzarella Bites:
1. Przygotuj przekąski z serem mozzarella wg instrukcji na opakowaniu.
2. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
Przygotuj melon:
1. Z melona wydrąż kuleczki.
Złóż danie i serwuj:
1. Na dnie każdej foremki z prosciutto rozłóż rukolę i bazylię.
2. Dodaj po 2 kulki melona, 2 papryczki i 2 przekąski z mozzarellą.
3. Skrop każdą foremkę kremem balsamicznym i oliwą.
4. Połóż babeczki na dużym talerzu. Udekoruj listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem wg uznania.
Wskazówka od szefa kuchni
Ta elegancka przekąska doskonale komponuje się z orzeźwiającym białym winem lub prosecco.