loaded_mozzarella_sticks_z_szynka_parmenska_i_caponata

Loaded Mozzarella Sticks z szynką parmeńską i caponatą

Składniki 

  • 6 paluszków z serem mozarella Aviko 
  • 80 g bakłażana 
  • 50 g papryki kolorowej 
  • 50 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki   
  • 50 g selera naciowego   
  • 50 g szynki parmeńskiej   
  • 20 g cebuli białej 
  • 20 g białej części pora 
  • 10 g świeżej bazylii  
  • 10 g czarnych oliwek 
  • 10 g suszonej żurawiny  
  • 5 g kaparów 
  • 5 g czosnku 
  • 15 ml oliwy z oliwek 
  • 2 ml białego octu winnego 
  • Cukier
  • Sól, pieprz 
paluszki-z-serem-mozzarella-aviko-serwis

Sposób przygotowania 

  1. Paluszki z serem mozzarella przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie owiń w plastry szynki parmeńskiej z bazylią. 
  2. Bakłażana pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i odstaw na 30 min. Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym i podsmaż na oliwie. Na osobnej patelni podsmaż pokrojone w grubą kostkę cebulę, paprykę i selera. Dodaj posiekane pomidory bez skórki, duś 15 min. Na koniec dodaj wcześniej podsmażone bakłażany, żurawinę, oliwki, kapary, cukier, ocet winny, dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  3. Por pokrój cienko w zapałki i usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsącz na papieże nadmiar tłuszczu. 
  4. Paluszki z serem mozzarella podawaj na talerzu z caponatą i posyp chrustem z pora.