
Loaded Mozzarella Sticks z szynką parmeńską i caponatą
Składniki
- 6 paluszków z serem mozarella Aviko
- 80 g bakłażana
- 50 g papryki kolorowej
- 50 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki
- 50 g selera naciowego
- 50 g szynki parmeńskiej
- 20 g cebuli białej
- 20 g białej części pora
- 10 g świeżej bazylii
- 10 g czarnych oliwek
- 10 g suszonej żurawiny
- 5 g kaparów
- 5 g czosnku
- 15 ml oliwy z oliwek
- 2 ml białego octu winnego
- Cukier
- Sól, pieprz
Użyte produkty
Sposób przygotowania
- Paluszki z serem mozzarella przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie owiń w plastry szynki parmeńskiej z bazylią.
- Bakłażana pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i odstaw na 30 min. Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym i podsmaż na oliwie. Na osobnej patelni podsmaż pokrojone w grubą kostkę cebulę, paprykę i selera. Dodaj posiekane pomidory bez skórki, duś 15 min. Na koniec dodaj wcześniej podsmażone bakłażany, żurawinę, oliwki, kapary, cukier, ocet winny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Por pokrój cienko w zapałki i usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsącz na papieże nadmiar tłuszczu.
- Paluszki z serem mozzarella podawaj na talerzu z caponatą i posyp chrustem z pora.