
Loaded Falafel Bites z grillowaną papryką i pesto
Składniki
- 9 Falafel Bites Aviko
- 100 g papryki kolorowej
- 40 g sera tofu
- 30 g sałaty rzymskiej
- 10 g natki pietruszki
- 10 g sera bursztyn
- 15 g orzechów nerkowca zrumienionych na patelni lub w piekarniku
- 10 g musztardy miodowej
- 10 g soku z limonki
- 20 g miodu wielokwiatowego
- 20 ml oliwy z oliwek
- 10 ml ciemnego sosu sojowego
- Sól, pieprz
Użyte produkty
Sposób przygotowania
- Falafel Bites przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Paprykę pokrój na 4 części, wyciągnij nasiona, natrzyj oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i grilluj na patelni.
- Do miksera włóż natkę pietruszki (bez łodyg), czosnek, wlej oliwę z oliwek i miksuj 2 minuty. Dodaj orzechy nerkowca i miksuj 1 minutę. Na końcu dodaj starty na drobno ser bursztyn i dopraw solą oraz pieprzem.
- Ser tofu pokrój w grubą kostkę i podpiecz na suchej patelni aż się zarumieni.
- Połączy musztardę, miód, sos sojowy, sok z limonki, dopraw solą i pieprzem. Wrzucić pokrojny ser tofu do marynaty na co najmniej 30 minut.
- Zgrilluj listki sałaty, doprawić solą i pieprzem.
- Na talerzu rozłóż listki sałaty, nałóż paprykę grillowaną wypełniną falafelem, dodaj ser tofu. Całość skrop pesto i dodaj garnisz według uznania.