loaded_falafel_bites_z_grillowana_papryka_i_pesto

Loaded Falafel Bites z grillowaną papryką i pesto

Składniki 

  • 9 Falafel Bites Aviko 
  • 100 g papryki kolorowej 
  • 40 g sera tofu 
  • 30 g sałaty rzymskiej 
  • 10 g natki pietruszki 
  • 10 g sera bursztyn 
  • 15 g orzechów nerkowca zrumienionych na patelni lub w piekarniku 
  • 10 g musztardy miodowej 
  • 10 g soku z limonki 
  • 20 g miodu wielokwiatowego 
  • 20 ml oliwy z oliwek 
  • 10 ml ciemnego sosu sojowego 
  • Sól, pieprz 
Przekąski falafel z ciecierzycy Aviko na talerzu z sosem

Sposób przygotowania 

  1. Falafel Bites przygotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Paprykę pokrój na 4 części, wyciągnij nasiona, natrzyj oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i grilluj na patelni. 
  3. Do miksera włóż natkę pietruszki (bez łodyg), czosnek, wlej oliwę z oliwek i miksuj 2 minuty. Dodaj orzechy nerkowca i miksuj 1 minutę. Na końcu dodaj starty na drobno ser bursztyn i dopraw solą oraz pieprzem. 
  4. Ser tofu pokrój w grubą kostkę i podpiecz na suchej patelni aż się zarumieni. 
  5. Połączy musztardę, miód, sos sojowy, sok z limonki, dopraw solą i pieprzem. Wrzucić pokrojny ser tofu do marynaty na co najmniej 30 minut. 
  6. Zgrilluj listki sałaty, doprawić solą i pieprzem. 
  7. Na talerzu rozłóż listki sałaty, nałóż paprykę grillowaną wypełniną falafelem, dodaj ser tofu. Całość skrop pesto i dodaj garnisz według uznania.