Gulasz wołowy podany w restauracji z karbowanymi frytkami z dodatkiem ziół, musztardą francuską i sosem

Wołowina duszona w porto z ziołowymi frytkami

Składniki

Porcje: 4

•             500 g frytek Aviko Wavy Blends Garlic & Herbs

 

Na gulasz (redukcja porto):

•             500 g wołowiny (karkówka lub mostek), pokrojonej w kostkę

•             1 cebula, drobno posiekana

•             2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę

•             1 łyżka oliwy z oliwek

•             2 łyżki pasty pomidorowej

•             250 ml porto

•             125 ml bulionu wołowego

•             1 łyżeczka wędzonej papryki

•             1 łyżeczka suszonego tymianku

•             Sól i pieprz do smaku

 

Na dekorację:

•             50 g marynowanych ziaren gorczycy

•             1 garść rzeżuchy

•             4 łyżki majonezu bazyliowego (gotowy lub przygotowany samodzielnie)

Gulasz wołowy podany w restauracji z karbowanymi frytkami z dodatkiem ziół, musztardą francuską i sosem

Sposób przygotowania

1.            Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wołowinę i obsmaż na brązowy kolor z każdej strony. Zdejmij z patelni i odstaw.

2.            Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.

3.            Dodaj pastę pomidorową, wędzoną paprykę i tymianek. Smaż minutę, żeby smaki mogły się rozwinąć.

4.            Wlej porto i duś na małym ogniu przez 5 minut, żeby wino zredukowało się o połowę. To zintensyfikuje smak i stworzy bogatą bazę sosu.

5.            Wlej bulion i wrzuć z powrotem wołowinę. Dopraw solą i pieprzem.

6.            Przykryj i duś na małym ogniu przez 2-3 godziny, aż wołowina zmięknie, a sos zgęstnieje.

7.            Kiedy gulasz będzie gotowy, przygotuj frytki Aviko Wavy Blends.

 

Złóż danie:

1.            Na 4 talerzach do serwowania rozłóż frytki.

2.            Na frytki rozłóż solidne porcje gulaszu.

3.            Na górę połóż gorczycę.

 

Udekoruj:

1.            Dodaj po łyżce majonezu bazyliowego na każdy talerz.

2.            Posyp rzeżuchą.

Wskazówka od szefa kuchni

To danie stanowi comfort food w luksusowym wydaniu. Połącz je z kieliszkiem czerwonego wina lub szklanką ciemnego ale.

Aviko wavy blends chrupiace_frytki_z_przyprawami_o_smaku_ziolowo-czosnkowym