
Wołowina duszona w porto z ziołowymi frytkami
Składniki
Porcje: 4
• 500 g frytek Aviko Wavy Blends Garlic & Herbs
Na gulasz (redukcja porto):
• 500 g wołowiny (karkówka lub mostek), pokrojonej w kostkę
• 1 cebula, drobno posiekana
• 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 łyżki pasty pomidorowej
• 250 ml porto
• 125 ml bulionu wołowego
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• Sól i pieprz do smaku
Na dekorację:
• 50 g marynowanych ziaren gorczycy
• 1 garść rzeżuchy
• 4 łyżki majonezu bazyliowego (gotowy lub przygotowany samodzielnie)

Sposób przygotowania
1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wołowinę i obsmaż na brązowy kolor z każdej strony. Zdejmij z patelni i odstaw.
2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.
3. Dodaj pastę pomidorową, wędzoną paprykę i tymianek. Smaż minutę, żeby smaki mogły się rozwinąć.
4. Wlej porto i duś na małym ogniu przez 5 minut, żeby wino zredukowało się o połowę. To zintensyfikuje smak i stworzy bogatą bazę sosu.
5. Wlej bulion i wrzuć z powrotem wołowinę. Dopraw solą i pieprzem.
6. Przykryj i duś na małym ogniu przez 2-3 godziny, aż wołowina zmięknie, a sos zgęstnieje.
7. Kiedy gulasz będzie gotowy, przygotuj frytki Aviko Wavy Blends.
Złóż danie:
1. Na 4 talerzach do serwowania rozłóż frytki.
2. Na frytki rozłóż solidne porcje gulaszu.
3. Na górę połóż gorczycę.
Udekoruj:
1. Dodaj po łyżce majonezu bazyliowego na każdy talerz.
2. Posyp rzeżuchą.
Wskazówka od szefa kuchni
To danie stanowi comfort food w luksusowym wydaniu. Połącz je z kieliszkiem czerwonego wina lub szklanką ciemnego ale.