puree ziemniaczane podane w miseczce w restauracji, posypane łososiem pokrojonym w kostkę, papryczkami drop pepper i ogórkiem, polane zieloną oliwą koperkową

Puree ziemniaczane z łososiem i oliwą koperkową

Składniki

Porcje: 4

•             800 g Aviko Mashed Potatoes 

•             50 g masła

•             Szczypta gałki muszkatołowej

•             200 g delikatnie solonego łososia

•             50 g kaparów

•             1 mały por, pokrojony w cienkie plastry

•             100 g zielonego groszku (zblanszuj, jeśli używasz surowego)

•             50 g ogórka, pokrojonego w kostkę

•             30 g rzeżuchy lub mikroliści

•             Papryczki “drop peppers” – gotowe, ze słoika, 20-30 g jako dekoracja

 

Na marynatę 1-2-3 (do pora i ogórka):

•             50 ml białego octu winnego

•             50 ml wody

•             25 g cukru

 

Na oliwę koperkową:

•             100 ml oliwy z oliwek

•             1 mały pęczek świeżego koperku

•             1 mały ząbek czosnku

•             Szczypta soli

 

Do przyprawienia:

•             Sól i czarny pieprz

puree ziemniaczane podane w miseczce w restauracji, posypane łososiem pokrojonym w kostkę, papryczkami drop pepper i ogórkiem, polane zieloną oliwą koperkową

Sposób przygotowania

Puree ziemniaczane:

1.            Przygotuj puree ziemniaczane Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.            Dodaj masło i gałkę muszkatołową i wymieszaj na gładką i kremową masę.

3.            Dopraw solą i pieprzem.

 

Zamarynuj warzywa:

1.            W małym rondlu zagotuj ocet, wodę i cukier. Schłodź do temperatury pokojowej.

2.            Ostudzoną marynatą zalej ogórka i pora i marynuj przez co najmniej 15 minut.

 

Oliwa koperkowa:

1.            Zblenduj oliwę, koperek, czosnek i szczyptę soli.

2.            Przecedź przez sito lub gazę, żeby uzyskać gładką jasnozieloną oliwę.

 

Złóż danie:

1.            Rozłóż puree ziemniaczane Aviko na środku talerzy.

2.            Na puree rozłóż kawałki łososia.

3.            Dodaj kapary, marynowane warzywa i zblanszowany zielony groszek.

4.            Udekoruj rzeżuchą lub mikroliśćmi.

5.            Rozrzuć papryczki, żeby dodać talerzom koloru, a daniu pikantnego akcentu.

6.            Skrop całość oliwą koperkową i posyp czarnym pieprzem.

Wskazówka od szefa kuchni

Serwuj to puree ziemniaczane jako wyrafinowany dodatek lub lekkie danie główne, którym zachwycisz gości. Jego świeżość i norweski akcent stworzą niezapomniane doświadczenie kulinarne!