mule zaserwowane w restauracji w miseczce, z frytkami Aviko, sosem, warzywami, obok miseczka z musztardą francuską

Mule z frytkami i majonezem curry

Składniki

Porcje: 4

•             500 g frytek Aviko Super Crunch 9,5 mm ze skórką

•             Sól

 

Na marynowane mule:

•             300 g świeżych muli

•             1 łyżka oliwy z oliwek

•             1 ząbek czosnku

•             100 ml białego wina

•             1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego

•             1/2 łyżeczki musztardy francuskiej

•             Sól i pieprz do smaku

 

Na majonez curry:

•             150 ml majonezu

•             1/2 łyżeczki curry w proszku

•             1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

•             1/2 łyżeczki soku z cytryny

•             Szczypta soli

 

Na mieszankę warzyw:

•             50 g słodkiej cebuli, drobno posiekanej

•             50 g selera, pokrojonego w kostkę

•             50 g ogórka, drobno posiekanego

•             1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

•             1/2 papryczki jalapeño, drobno posiekanej

 

Do dekoracji:

•             Świeża natka pietruszki lub kolendra

•             Opcjonalnie – pikantny sos pomidorowy

•             Opcjonalnie – ćwiartki pomarańczy

mule zaserwowane w restauracji w miseczce, z frytkami Aviko, sosem, warzywami, obok miseczka z musztardą francuską

Sposób przygotowania

Przygotuj frytki:

1.            Przygotuj frytki Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, posól i odstaw.

 

Przygotuj marynowane mule:

1.            Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Podsmaż czosnek (wyciśnięty przez praskę), aż zmięknie.

2.            Dodaj mule i wlej wino. Duś ok. 5-7 minut, aż mule się otworzą.

3.            Następnie dodaj ocet, musztardę i dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.

 

Przygotuj majonez curry:

1.            W misce wymieszaj majonez, curry, kumin, sok z cytryny i sól na gładką masę.

 

Przygotuj warzywa:

1.            W małej misce dobrze wymieszaj cebulę, seler, ogórek, gorczycę i jalapeño.

 

Złóż danie:

1.            Rozłóż frytki na talerzach.

2.            Na frytkach połóż mule i warzywa.

3.            Skrop majonezem curry i sosem pomidorowym (opcjonalnie).

 

Udekoruj i podawaj:

1.            Udekoruj natką pietruszki lub kolendrą.

2.            Opcjonalnie dodaj ćwiartki pomarańczy dla odświeżającego, cytrusowego akcentu.

Wskazówka od szefa kuchni

To pełne kolorów danie łączy chrupkość frytek z pikantnością marynowanych muli i majonezu curry. Serwuj z orzeźwiającym piwem albo gazowaną wodą.

super-chrupiace-frytki-9i5mm-ze-skorka-aviko-serwis