karbowane frytki Aviko Wavy Blends przyprawione mieloną papryką, kawałki ośmiornicy, całosć podana na talerzu w restauracji

Karbowane frytki z ośmiornicą

Składniki

Porcje: 4

•             500 g frytek Aviko Wavy Blends Paprika

•             4 ugotowane macki ośmiornicy

•             1 łyżeczka wędzonej papryki

•             2 łyżki oliwy z oliwek

•             1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej

•             Rzeżucha, do dekoracji

karbowane frytki Aviko Wavy Blends przyprawione mieloną papryką, kawałki ośmiornicy, całosć podana na talerzu w restauracji

Sposób przygotowania

Przygotuj frytki:

Przygotuj frytki Aviko Wavy Blends zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Przygotuj ośmiornicę:

1.            Pokrój macki ośmiornicy na małe kawałki.

2.            W niewielkim rondlu rozgrzej łyżkę oliwy na średnim ogniu.

3.            Na oliwę wrzuć kawałki ośmiornicy i podsmażaj 2-3 minuty, żeby zrobiły się chrupiące na brzegach.

4.            Posyp wędzoną papryką i podrzuć kilka razy, żeby równomiernie rozprowadzić.

 

Złóż danie:

1.            Rozłóż frytki Aviko Wavy Blends na talerzach.

2.            Na frytkach rozłóż kawałki ośmiornicy.

3.            Skrop pozostałą oliwą.

 

Udekoruj:

1.            Posyp natką pietruszki.

2.            Dodaj rzeżuchę, żeby nadać świeży, nieco ostry akcent.

Wskazówka od szefa kuchni

Serwuj jeszcze gorące jako pełną smaków przekąskę lub danie główne. To połączenie chrupiących frytek, wędzonej papryki i delikatnej ośmiornicy doskonale komponuje się ze schłodzonym białym winem lub gazowaną wodą z cytryną.

Aviko Wavy Blends chrupiace-frytki-z-przyprawami-o-smaku-paprykowym-header