
Sałatka z Aviko Camembert Bites i gotowaną gruszką
Składniki
Porcje: 4
Na sałatkę:
• 16 szt. Aviko Camembert Bites
• 100 g liści młodego szpinaku
• 100 g rukoli
• 150 g sera camembert, pokrojonego w trójkąty
• 16 świeżych malin
• 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
• 50 g marynowanych ziaren gorczycy
• Marynowana czerwona cebula (patrz: przepis poniżej)
Na gotowane gruszki:
• 2 gruszki, obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych
• 500 ml wody
• 1 łyżka cukru
• 1 laska wanilii
• 1/4 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
• 1 łyżeczka soku z cytryny
Na dressing miodowo-musztardowy
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka musztardy Dijon
• 1 łyżka białego octu winnego
• Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotuj gotowane gruszki:
1. W garnku zagotuj wodę z cukrem, wanilią, kurkumą i sokiem z cytryny.
2. Dodaj gruszki pokrojone w kostkę i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut, aż zmiękną (ale nie powinny się rozpadać).
3. Odsącz gruszki z płynu i zostaw do ostygnięcia.
Przygotuj marynowaną cebulę:
1. W małym rondelku wymieszaj 50 ml białego octu winnego, 50 ml wody i 25 g cukru. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
2. Zalej marynatą cebulę pokrojoną w cienkie plastry i pozostaw na co najmniej 15 minut.
Przygotuj przekąski Aviko Camembert Bites:
Przygotuj Aviko Camembert Bites zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotuj dressing miodowo-musztardowy:
1. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę Dijon i ocet.
2. Dopraw solą i pieprzem.
Złóż danie:
1. Liście szpinaku i rukoli wymieszaj w dużej misce i rozłóż na 4 talerze do serwowania.
2. Na liście rozrzuć kawałki gotowanej gruszki, marynowane ziarna gorczycy, marynowaną czerwoną cebulę i orzechy.
3. Umieść po 4 przekąski Camembert Bites i po kilka kawałków sera camembert na każdym talerzu.
4. Dodaj maliny.
Skrop dressingiem i podawaj:
1. Skrop sałatkę dressingiem miodowo-musztardowym.
2. Podawaj natychmiast i pozwól gościom cieszyć się tą mieszanką chrupkości, kremowości i świeżych smaków!
Wskazówka od szefa kuchni
Ta sałatka świetnie komponuje się z białym winem lub gazowaną wodą z cytryną. Stanowi elegancką lekką przekąskę.