sałatka w restauracji, z serem camambert, przekąskami Aviko z serem camembert, rukolą, malinami i musztardą francuską

Sałatka z Aviko Camembert Bites i gotowaną gruszką

Składniki

Porcje: 4

Na sałatkę:

•             16 szt. Aviko Camembert Bites

•             100 g liści młodego szpinaku

•             100 g rukoli

•             150 g sera camembert, pokrojonego w trójkąty

•             16 świeżych malin

•             50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

•             50 g marynowanych ziaren gorczycy

•             Marynowana czerwona cebula (patrz: przepis poniżej)

 

Na gotowane gruszki:

•             2 gruszki, obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych

•             500 ml wody

•             1 łyżka cukru

•             1 laska wanilii

•             1/4 łyżeczki kurkumy (dla koloru)

•             1 łyżeczka soku z cytryny

 

Na dressing miodowo-musztardowy

•             3 łyżki oliwy z oliwek

•             1 łyżka miodu

•             1 łyżka musztardy Dijon

•             1 łyżka białego octu winnego

•             Sól i pieprz do smaku

sałatka w restauracji, z serem camambert, przekąskami Aviko z serem camembert, rukolą, malinami i musztardą francuską

Sposób przygotowania

Przygotuj gotowane gruszki:

1.            W garnku zagotuj wodę z cukrem, wanilią, kurkumą i sokiem z cytryny.

2.            Dodaj gruszki pokrojone w kostkę i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut, aż zmiękną (ale nie powinny się rozpadać).

3.            Odsącz gruszki z płynu i zostaw do ostygnięcia.

 

Przygotuj marynowaną cebulę:

1.            W małym rondelku wymieszaj 50 ml białego octu winnego, 50 ml wody i 25 g cukru. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.

2.            Zalej marynatą cebulę pokrojoną w cienkie plastry i pozostaw na co najmniej 15 minut.

 

Przygotuj przekąski Aviko Camembert Bites:

Przygotuj Aviko Camembert Bites zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Przygotuj dressing miodowo-musztardowy:

1.            W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę Dijon i ocet.

2.            Dopraw solą i pieprzem.

 

Złóż danie:

1.            Liście szpinaku i rukoli wymieszaj w dużej misce i rozłóż na 4 talerze do serwowania.

2.            Na liście rozrzuć kawałki gotowanej gruszki, marynowane ziarna gorczycy, marynowaną czerwoną cebulę i orzechy.

3.            Umieść po 4 przekąski Camembert Bites i po kilka kawałków sera camembert na każdym talerzu.

4.            Dodaj maliny.

 

Skrop dressingiem i podawaj:

1.            Skrop sałatkę dressingiem miodowo-musztardowym.

2.            Podawaj natychmiast i pozwól gościom cieszyć się tą mieszanką chrupkości, kremowości i świeżych smaków!

Wskazówka od szefa kuchni

Ta sałatka świetnie komponuje się z białym winem lub gazowaną wodą z cytryną. Stanowi elegancką lekką przekąskę.

Panierowane przekąski z serem camembert Aviko na desce