stek_z_selera_z_jogurtem_kolendrowym_i_marokanskim_rosti_aviko

Stek z selera z jogurtem kolendrowym i marokańskim rösti

Składniki

na 10 porcji

  • 1,5 kg Aviko Rösti Bites
  • 20 łyżek oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki Ras el Hanout (marokańska mieszanka przypraw)
  • 2,5 małego selera korzeniowego
  • 7 gałązek kolendry
  • 2,5 ząbka czosnku
  • 375 g jogurtu typu tureckiego
  • 5 łyżek nasion granatu
stek_z_selera_z_jogurtem_kolendrowym_i_marokanskim_rosti_aviko

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik lub piec konwekcyjno-parowy. Wymieszaj 13 łyżek oliwy z oliwek z mieszanką przypraw Ras el Hanout. Połóż placuszki Rösti Bites na blasze do pieczenia i posmaruj oliwą z przyprawami.

2. Umyj seler i pokrój na 10 plastrów o grubości 1 cm. Ułóż plastry na drugiej blasze do pieczenia i skrop pozostałymi 7 łyżkami oliwy z oliwek. Posyp solą i pieprzem do smaku.

3. Upiecz seler i mini przekąski ziemniaczane Aviko na złoty kolor (sprawdź czas pieczenia na opakowaniu przekąsek).

4. W międzyczasie drobno posiekaj kolendrę i zmiażdż czosnek. Dodaj je do jogurtu, wymieszaj i całość posyp pestkami granatu.

5. Podawaj upieczone plastry selera i przekąski ziemniaczane z jogurtem.

Smacznego!

Dobra rada

Zastąp mieszankę przypraw taką z innego regionu świata, a nadasz daniu zupełnie inny charakter.