burgery-wolowe-z-rosti-przepis-aviko

Burgery wołowe na plackach rösti z sosem miodowym

Składniki

na 10 porcji

Zamiast bułek:

Kotlety:

  • mięso mielone wołowe 500 g
  • sól
  • pieprz
  • mielona ostra papryka 10 g
  • olej rzepakowy 30 ml
  • cebula 150 g

Sos:

  • orzeszki ziemne 25 g
  • majonez 150 g
  • miód 10 g
  • sól
  • pieprz biały

Garnirowanie:

  • listki świeżego szpinaku 20 g
burgery-wolowe-z-rosti-przepis-aviko

Sposób przygotowania

Placki:

Przygotuj placki rösti Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz wybrać wariant do frytownicy lub do piekarnika/konwekcji.

Kotlety:

Przypraw mięso i uformuj 10 kotletów o średnicy zbliżonej do średnicy placków. Smaż na rozgrzanej patelni, po 5 minut z każdej strony na mocnym ogniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wraz z kotletami zeszklij na patelni.

Sos:

Orzeszki ziemne grubo posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Sposób złożenia:

Przysmażoną cebulę rozłóż na placku rösti. Na to połóż kotlet, posmaruj sosem, dodaj listki szpinaku i zakryj drugim plackiem ziemniaczanym.

Smacznego!