
Śniadaniowa bruschetta
Składniki
na 10 porcji
- 30 trójkątnych placków ziemniaczanych typu rösti od Aviko – w wariancie do piekarnika/konwekcji lub do frytownicy
Z pomidorami
- 500 g pomidorków koktajlowych, przeciętych na połówki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 5 g posiekanej bazylii
- czarny pieprz do smaku
Z grzybami
- 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 50 g masła
- 10 g zmiażdżonego czosnku
- 5 g posiekanego szczypiorku
Z jajkiem
- 20 jaj
- 100 ml śmietanki
- 50 g masła
- 5 g posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania
- Pomidory – skrop pomidory oliwą z oliwek i przypraw pieprzem. Piecz 8-10 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Pozostaw w cieple, a przed podaniem udekoruj bazylią.
- Grzyby – podsmaż grzyby na maśle przez 2-3 minuty, następnie dodaj czosnek i szczypiorek. Trzymaj na ogniu, aż grzyby zmiękną. Pozostaw w cieple.
- Jajka – roztop masło na patelni, jajka ubij ze śmietanką i wlej na patelnię. Smaż do lekkiego ścięcia. Przypraw i posyp szczypiorkiem.
- Przygotuj trójkątne placki ziemniaczane Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj 3 placki na osobę, każdy z innym z przygotowanych wcześniej dodatków.
Smacznego!