![Placki ziemniaczane Aviko z konfiturą z czerwonej cebuli, kwaśną śmietaną i grillowaną cytryną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Faviko-eu.s3.eu-west-2.amazonaws.com%2Fpoland%2F2023-11%2Fplacki_ziemniaczane_z_konfitura_z_cebuli_kwasna_smietana_i_grillowana_cytryna.jpg&w=1920&q=100)
Placki ziemniaczane z konfiturą z czerwonej cebuli, kwaśną śmietaną i grillowaną cytryną
Składniki
na 10 porcji
- Placki ziemniaczane Aviko - 30 szt. (1,8 kg)
- 1 kg czerwonej cebuli
- 50 ml oleju rzepakowego
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 100 ml octu z białego wina
- 600 ml kwaśnej śmietany
- 6 cytryn
![Placki ziemniaczane Aviko z konfiturą z czerwonej cebuli, kwaśną śmietaną i grillowaną cytryną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Faviko-eu.s3.eu-west-2.amazonaws.com%2Fpoland%2F2023-11%2Fplacki_ziemniaczane_z_konfitura_z_cebuli_kwasna_smietana_i_grillowana_cytryna.jpg&w=1920&q=100)
Sposób przygotowania
- Placki ziemniaczane Aviko przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w piórka, podsmaż na oleju, dopraw solą i cukrem. Dodaj ocet i duś około 15 minut.
- Cytryny zetrzyj, aby uzyskać z nich skórkę. Potem pokrój je w ćwiartki i zgrilluj.
- Dekoruj placki ziemniaczane kwaśną śmietaną, dżemem z cebuli i kawałkami cytryny.
- Całość posyp skórką z cytryny.
Smacznego!