Placki ziemniaczane Aviko z konfiturą z czerwonej cebuli, kwaśną śmietaną i grillowaną cytryną

Placki ziemniaczane z konfiturą z czerwonej cebuli, kwaśną śmietaną i grillowaną cytryną

Składniki

na 10 porcji

  • Placki ziemniaczane Aviko - 30 szt. (1,8 kg)
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 100 ml octu z białego wina
  • 600 ml kwaśnej śmietany
  • 6 cytryn
Placki ziemniaczane Aviko z konfiturą z czerwonej cebuli, kwaśną śmietaną i grillowaną cytryną

Sposób przygotowania

  1. Placki ziemniaczane Aviko przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrój w piórka, podsmaż na oleju, dopraw solą i cukrem. Dodaj ocet i duś około 15 minut. 
  3. Cytryny zetrzyj, aby uzyskać z nich skórkę. Potem pokrój je w ćwiartki i zgrilluj.
  4. Dekoruj placki ziemniaczane kwaśną śmietaną, dżemem z cebuli i kawałkami cytryny.
  5. Całość posyp skórką z cytryny.

Smacznego!