Placki ziemniaczane Aviko z jajkiem poszetowym, sosem holenderskim i szczypiorkiem

Placki ziemniaczane z jajkiem poszetowym, sosem holenderskim i szczypiorkiem

Składniki

na 10 porcji

  • Placki ziemniaczane Aviko - 30 szt. (1,8 kg)
  • 10 jajek
  • 6 jajek do sosu
  • 10 g soli
  • 50 ml octu z białego wina
  • 200 g masła
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 10 g pieprzu
Placki ziemniaczane Aviko z jajkiem poszetowym, sosem holenderskim i szczypiorkiem

Sposób przygotowania

  1. Placki ziemniaczane Aviko przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jajka ugotuj w wodzie z odrobiną soli i octu na jajka poszetowe.
  3. Żółtka z jajek do sosu dopraw solą, zakwaś octem i połącz z gorącym masłem na sos. Dopraw pieprzem.
  4. Wykładaj placki, polewaj sosem, układaj jajka poszetowe. Całość posyp szczypiorkiem.