
Loaded Fries z zielonymi warzywami i ricottą
Składniki:
- 600 g frytek Aviko Wavy Blends - Chrupiące frytki z przyprawami o smaku ziołowo-czosnkowym
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 400 g zielonych szparagów
- 1 cukinia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g groszku cukrowego
- 250 g ricotty
- 100 g suszonych pomidorów
- 25 g parmezanu
- 3 gałązki bazylii

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20 minut
- Przygotuj frytki Wavy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe, aż będą złociste, a następnie przełóż je na talerz.
- Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój je na kawałki o długości ok. 4 cm. Cukinię pokrój w kostkę.
- Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż szparagi i groszek cukrowy przez 4 minuty. Dodaj cukinię i smaż warzywa jeszcze przez 2–3 minuty, aż będą al dente. Dopraw solą i pieprzem.
- Ubij ricottę blenderem ręcznym przez 1 minutę, aż stanie się kremowa.
- Wyłóż frytki Wavy na 4 talerze lub duży półmisek. Rozłóż na nich warzywa i pomidory. Na wierzchu ułóż porcję ubitej ricotty. Posyp wszystko startym parmezanem i listkami bazylii.