
Loaded Fries z awokado, wołowiną i kimchi
Składniki
- 600 g frytek Aviko Wavy Blends - Chrupiące frytki z przyprawami o smaku ziołowo-czosnkowym
- 250 g pieczarek
- 1 arkusz nori (wodorosty)
- 300 g kimchi (schłodzone)
- 3 łyżki (japońskiego) majonezu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1–2 łyżeczki soku z limonki
- 4 steki
- 2 łyżki oleju
- 1 awokado
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 2 łyżeczki furikake (japońska posypka)
- 2–3 gałązki mięty lub kolendry

Sposób przygotowania
Czas przygotowania: 30 minut
- Oczyść pieczarki i pokrój je na ćwiartki.
- Arkusz nori potnij lub porwij na cienkie paski.
- Zmiksuj 1 łyżkę kimchi z majonezem za pomocą blendera ręcznego. Dodaj olej sezamowy i dopraw sokiem z limonki.
- Przygotuj frytki Wavy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozgrzej olej na patelni. Osusz steki papierowym ręcznikiem i oprósz solą oraz pieprzem. Smaż steki przez 1–2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią i będą różowe w środku (lub do preferowanego stopnia wysmażenia).
- Odłóż mięso na 5 minut, zawijając je w folię aluminiową, aby odpoczęło. W międzyczasie smaż pieczarki przez 5 minut, aż się zarumienią i będą gotowe.
- Pokrój awokado w kostkę.
- Pokrój steki w plastry.
- Wyłóż frytki Wavy na półmisek lub 4 talerze. Rozłóż na frytkach plastry steku, pieczarki, pozostałe kimchi i kostki awokado. Posyp frytki paskami nori, prażoną cebulką i furikake. Udekoruj listkami mięty lub kolendry.