
Loaded Fries z szarpanym kurczakiem BBQ
Składniki:
- 600 g frytek Aviko Wavy Blends Papryka - Chrupiące frytki z przyprawami o smaku paprykowym
- 2 pomarańcze
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 udka z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 200 ml ketchupu pomidorowego
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki szczypiorku
- 100 ml śmietanki
- 75 g startego cheddara
- 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: 3 godziny
- Rozgrzej piekarnik do 120°C. Umyj dokładnie pomarańcze i zetrzyj z nich skórkę. Wyciśnij sok. Wymieszaj sok i skórkę z curry i oregano. Dopraw solą i pieprzem.
- Ułóż udka z kurczaka ciasno w naczyniu żaroodpornym. Polej je przygotowaną marynatą pomarańczową. Przykryj szczelnie folią aluminiową. Dla lepszego uszczelnienia przykryj dodatkową warstwą folii, aby para nie uciekała.
- Piecz kurczaka przez około 3 godziny w nagrzanym piekarniku.
- W międzyczasie przygotuj sos barbecue. Zetrzyj cebulę na grubych oczkach. Wymieszaj ją z octem winnym, cukrem trzcinowym, wędzoną papryką (można dodać więcej według uznania) i ketchupem.
- Ostudź kurczaka, zdejmij skórę i porwij mięso na kawałki za pomocą dwóch widelców (tzw. pulled chicken). Wymieszaj mięso z sokami z pieczenia w naczyniu.
- Przygotuj frytki Wavy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni podgrzej kurczaka z połową sosu barbecue.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, a czerwoną cebulę w półplasterki. Posiekaj szczypiorek.
- W rondelku podgrzej śmietankę. Dodaj starty ser cheddar i mieszaj, aż się rozpuści i powstanie gładki sos serowy.
- Wyłóż frytki Wavy na półmisek lub 4 talerze. Rozłóż na nich porwanego kurczaka, pomidorki i czerwoną cebulę. Polej resztą sosu barbecue, a następnie sosem serowym. Posyp szczypiorkiem i podawaj z majonezem.