
Loaded Fries z tagliatą
Składniki:
- 600 g frytek Aviko Wavy Blends z czosnkiem i ziołami - Chrupiące frytki z przyprawami o smaku ziołowo-czosnkowym
- 50 g fasolki szparagowej
- 25 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki kaparów
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 4 steki z rostbefu (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g suszonych pomidorów
- 50 g płatków parmezanu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 25 minut
- Przygotuj frytki Wavy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Oczyść fasolkę szparagową. Gotuj ją w osolonej wodzie przez 4 minuty, aż będzie chrupiąca.
- Grubo posiekaj rukolę. Zetrzyj czosnek i drobno posiekaj kapary. Wymieszaj czosnek i kapary z oliwą z oliwek extra virgin. Dodaj ocet balsamiczny. Wmieszaj rukolę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Rozgrzej patelnię grillową. Osusz steki z rostbefu papierowym ręcznikiem. Posmaruj mięso z obu stron oliwą z oliwek i oprósz solą oraz pieprzem.
- Grilluj steki na dużym ogniu przez 1 minutę z każdej strony, aż się ładnie zarumienią i będą różowe w środku. Następnie owiń je w folię aluminiową i odstaw na 5 minut, aby odpoczęły.
- Wyłóż frytki Wavy na półmisek lub 4 talerze. Pokrój steki w plastry i ułóż je na frytkach. Rozłóż na wierzchu salsę z rukoli, pomidory suszone i płatki parmezanu.