
Jajka zapiekane z placuszkami rösti
Składniki
na 10 porcji
- 780 g mini przekąsek typu rösti Aviko (60 szt.)
- 300 g kiełbasy chorizo pokrojonej w drobną kostkę
- 250 g pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
- 20 dużych jaj
- 200 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Żaroodporne miseczki posmaruj olejem lub masłem.
2. Do każdej miseczki włóż połowę pomidorów i chorizo przeznaczonych na daną porcję. Wbij 2 jaja i wlej łyżkę śmietany. Dodaj drugą część pomidorów i chorizo, dopraw solą i pieprzem.
3. Umieść miseczki w piekarniku na 12-15 minut - do momentu, aż białka się zetną, ale żółtka będą jeszcze płynne. Przygotuj mini przekąski ziemniaczane Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu i rozłóż na zapieczonych jajkach lub podaj obok w osobnej miseczce.
Smacznego!




