jajka_zapiekane_z_placuszkami_rosti_aviko

Jajka zapiekane z placuszkami rösti

Składniki

na 10 porcji

  • 780 g mini przekąsek typu rösti Aviko (60 szt.)
  • 300 g kiełbasy chorizo pokrojonej w drobną kostkę
  • 250 g pomidorów pokrojonych w drobną kostkę
  • 20 dużych jaj
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku
jajka_zapiekane_z_placuszkami_rosti_aviko

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Żaroodporne miseczki posmaruj olejem lub masłem.

2. Do każdej miseczki włóż połowę pomidorów i chorizo przeznaczonych na daną porcję. Wbij 2 jaja i wlej łyżkę śmietany. Dodaj drugą część pomidorów i chorizo, dopraw solą i pieprzem.

3. Umieść miseczki w piekarniku na 12-15 minut - do momentu, aż białka się zetną, ale żółtka będą jeszcze płynne. Przygotuj mini przekąski ziemniaczane Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu i rozłóż na zapieczonych jajkach lub podaj obok w osobnej miseczce.

Smacznego!