Grzybowy naleśnik z bekonem, kiełbasą i plackami rösti
Składniki
na 10 porcji
- 20 trójkątnych placków typu rösti Aviko – wariant do frytownicy lub do piekarnika/konwekcji
- 150 g mąki
- 30 g roztopionego masła plus dodatkowe masło lub olej do smażenia
- 2 jaja
- 350 ml mleka
- 150 g pieczarek (lub innych grzybów), pokrojonych w plasterki i podsmażonych
- 20 plastrów bekonu
- 10 kiełbasek
- keczup lub brązowy sos
Sposób przygotowania
1. Zacznij przygotowanie ciasta naleśnikowego od roztrzepania jajek, połączenia ich z roztopionym masłem, a następnie z mlekiem.
2. Do miski wsyp mąkę i powoli dodawaj płynną masę z jajek, masła i mleka, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiego ciasta. Dodaj grzyby i odstaw ciasto.
3. Podsmaż bekon i kiełbaski i przygotuj trójkątne placki ziemniaczane Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trzymaj w cieple do momentu złożenia całego dania.
4. Rozgrzej patelnię, dodaj masło lub olej do smażenia.
5. Kiedy patelnia będzie rozgrzana, wylej ciasto naleśnikowe i usmaż naleśniki na złoty kolor.
6. Do każdego naleśnika włóż 2 trójkątne placki ziemniaczane Aviko, 2 plastry bekonu i kiełbaskę pokrojoną w plasterki. Podawaj z keczupem lub musztardą.
Smacznego!