churros_aviko_z_sosem_truskawkowym_i_wiorkami_bialej_czekolady

Churros z sosem truskawkowym i wiórkami białej czekolady

Składniki

na 10 porcji

  • 1 kg Aviko Churros – prostych lub w kształcie pętelek
  • 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g)
  • 200 g cukru
  • skórka i sok z 1 małej cytryny
  • 400g świeżych truskawek, pozbawionych szypułek i przekrojonych na pół
churros_aviko_z_sosem_truskawkowym_i_wiorkami_bialej_czekolady

Sposób przygotowania

Połącz cukier ze skórką i sokiem z cytryny i rozpuść na bardzo małym ogniu (ok. 10 minut). Dodaj truskawki i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 20 minut, aż truskawki puszczą sok i masa zacznie się gotować.

Przygotuj churros zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.

Podawaj każdą porcję polaną sosem truskawkowym i posypaną wiórkami białej czekolady.

Smacznego!