![churros_aviko_z_sosem_truskawkowym_i_cukrem_pudrem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Faviko-eu.s3.eu-west-2.amazonaws.com%2Fpoland%2F2022-07%2Fchurros_z_sosem_truskawkowym_i_cukrem_pudrem.jpg&w=1920&q=100)
Churros z sosem truskawkowym i cukrem pudrem
Składniki
na 10 porcji
- 1 kg Aviko Churros – w wersji prostej lub w kształcie pętelek
- cukier puder do posypania
- 200 g cukru
- skórka i sok z 1 małej cytryny
- 400g świeżych truskawek, pozbawionych szypułek i przekrojonych na pół
![churros_aviko_z_sosem_truskawkowym_i_cukrem_pudrem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Faviko-eu.s3.eu-west-2.amazonaws.com%2Fpoland%2F2022-07%2Fchurros_z_sosem_truskawkowym_i_cukrem_pudrem.jpg&w=1920&q=100)
Sposób przygotowania
Połącz cukier ze skórką i sokiem z cytryny i rozpuść na bardzo małym ogniu (ok. 10 minut). Dodaj truskawki i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 20 minut, aż truskawki puszczą sok i masa zacznie się gotować.
Przygotuj ciasteczka churros zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połóż na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Każdą porcję churros posyp cukrem pudrem i podawaj z sosem truskawkowym w osobnej miseczce.
Smacznego!