chili con carne podane w miseczce w restauracji, z frytkami Wavy Blends Aviko, sosami i kolendrą

Chili con carne z przyprawionymi frytkami

Składniki

Porcje: 4

•              500 g frytek Aviko Wavy Blends Cheezz&Onion Style

•              200 ml roztopionego sera cheddar

•              100 g gotowej salsy

•              2 dymki, pokrojone w cienkie plasterki

•              1 łyżeczka prażonego kminu rzymskiego

•              Garść świeżej kolendry, grubo posiekanej

 

Na chili con carne:

•              400 g mielonej wołowiny

•              1 łyżka oliwy z oliwek

•              1 cebula, drobno posiekana

•              2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

•              1 czerwone chili, drobno posiekane (opcjonalnie, jeśli danie ma być pikantne)

•              1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

•              1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

•              1 łyżeczka wędzonej papryki

•              1 łyżeczka mielonej kolendry

•              1/2 łyżeczki chili w proszku

•              1 puszka (400 g) pomidorów (pokrojonych w kostkę)

•              1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej

•              1 łyżka pasty pomidorowej

•              1/2 filiżanki (120 ml) bulionu wołowego

•              Sól i pieprz do smaku

chili con carne podane w miseczce w restauracji, z frytkami Wavy Blends Aviko, sosami i kolendrą

Sposób przygotowania

Przygotuj chili con carne:

1.            W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę.

2.            Dodaj cebulę i smaż 3-4 minuty, aż zmięknie.

3.            Dodaj czosnek i czerwone chili (jeśli go używasz) i smaż kolejną minutę.

4.            Dodaj mieloną wołowinę i smaż, rozdzielając łyżką, aż będzie brązowa.

5.            Dodaj czerwoną paprykę, kumin, wędzoną paprykę, kolendrę i chili w proszku. Wymieszaj i smaż kolejne 2 minuty.

6.            Dodaj pomidory z puszki, fasolę, pastę pomidorową i bulion. Dobrze wymieszaj.

7.            Zmniejsz ogień, przykryj rondel i duś chili con carne przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

 

Przygotuj frytki:

1.            Przygotuj frytki Aviko o smaku sera i cebuli zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.            Rozłóż na talerzach.

 

Złóż danie:

1.            Polej frytki roztopionym cheddarem.

2.            Na frytki i ser nałóż solidną porcję gorącego chili con carne.

3.            Na wierzch nałóż salsę.

 

Udekoruj:

1.            Posyp danie dymką i prażonym kminem rzymskim.

2.            Wykończ listkami świeżej kolendry.

Wskazówka od szefa kuchni

Serwuj chili con carne z chrupiącymi frytkami na gorąco jako danie główne lub przekąskę w stylu Tex-Mex. Podaj z zimnym piwem albo lemoniadą.

Aviko wavy blends chrupiace_frytki_z_przyprawami_o_smaku_serowo-cebulowym