burger-z-jelenia-z-lopatka-wolowa-grzybami-i-ogorkami-konserwowymi

Burger z jelenia z łopatką wołową, grzybami i ogórkami konserwowymi

Składniki

na 10 porcji

  • 2 kg frytek Aviko Pure & Rustic
  • 600 g łopatki wołowej
  • 1 litr bulionu
  • 0,5 l czerwonego wina
  • 1 cebula, pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
  • 1 liść laurowy
  • 1 kg mielonego mięsa jelenia
  • 3 łyżeczki tymianku, posiekane
  • 3 łyżeczki rozmarynu, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, sprasowane
  • 3 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
  • 10 bułek hamburgerowych
  • 500 g grzybów pokrojonych na kawałki
  • 10 korniszonów pokrojonych w plastry
  • 500 g rukoli
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sos majonezowo-musztardowy
burger-z-jelenia-z-lopatka-wolowa-grzybami-i-ogorkami-konserwowymi

Sposób przygotowania

Zagotuj bulion i zostaw na małym ogniu. Na dużej patelni rozgrzej masło. Przypraw łopatkę wołową pieprzem i solą. Po usunięciu pianki z masła, połóż łopatkę w całości na patelni. Obsmaż mięso na brązowo, a następnie dodaj cebulę, czosnek i liść laurowy. Zalej całość bulionem i winem i duś na małym ogniu 2-3 godziny. Podczas duszenia uzupełniaj płyn. Zdejmij mięso z patelni, pokrój na małe kawałki i umieść z powrotem na patelni, mieszając z sosem, który na niej pozostał. W misce wymieszaj dziczyznę z tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, musztardą, pieprzem i solą. Uformuj 10 burgerów tej samej wielkości. Przygotuj frytki Aviko Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie podgrzej na patelni łyżkę oliwy i trochę masła i smaż burgery po 3 minuty z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru. Na tej samej patelni usmaż grzyby, dopraw pieprzem i solą. Złóż danie w następujący sposób:

  • posmaruj spód bułki sosem majonezowo-musztardowym
  • połóż rukolę i grzyby
  • połóż gorący burger
  • rozłóż na nim plasterki ogórków i kawałki łopatki
  • przykryj wierzch bułką i podawaj z frytkami Aviko Pure & Rustic.

Smacznego!