
Bajgiel z frytkami z batatów
Składniki
na 10 porcji
- 1,6 kg frytek z batatów Aviko
- 10 bajgli
- 800 g czerwonej papryki
- 300 g cebuli
- 400 g cukinii
- 200 g pieczarek
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 kg ricotty
- 150 g suszonych pomidorów
- 100 g zielonych oliwek, bez pestek
- 30 g świeżej bazylii
- 50 g świeżej rukoli
- skórka starta z jednej cytryny
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przekrój bajgle na połówki. Zgrilluj lub przypiecz delikatnie z obu stron.
Posiekaj paprykę na grubsze kawałki, cebulę pokrój w pierścienie, cukinię i pieczarki w plastry. Podsmaż warzywa i grzyby do miękkości na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
Do sera ricotta dodaj posiekane suszone pomidory, posiekane oliwki i wymieszaj. Dodaj listki bazylii, dopraw do smaku solą, pieprzem i skórką cytryny.
Frytki z batatów przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Połówki bajgli posmaruj masą serową. Na dolnej części umieść podsmażone warzywa i rukolę. Przykryj drugą połówką bajgla. Pozostałą część masy serowej podaj w osobnej miseczce. Serwuj z frytkami z batatów.
Smacznego!