bajgiel-z-frytkami-z-batatow-aviko-przepis-do-restauracji

Bajgiel z frytkami z batatów

Składniki

na 10 porcji

  • 1,6 kg frytek z batatów Aviko
  • 10 bajgli
  • 800 g czerwonej papryki
  • 300 g cebuli
  • 400 g cukinii
  • 200 g pieczarek
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 kg ricotty
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 100 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 30 g świeżej bazylii
  • 50 g świeżej rukoli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sól, pieprz do smaku
bajgiel-z-frytkami-z-batatow-aviko-przepis-do-restauracji

Sposób przygotowania

Przekrój bajgle na połówki. Zgrilluj lub przypiecz delikatnie z obu stron.

Posiekaj paprykę na grubsze kawałki, cebulę pokrój w pierścienie, cukinię i pieczarki w plastry. Podsmaż warzywa i grzyby do miękkości na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.

Do sera ricotta dodaj posiekane suszone pomidory, posiekane oliwki i wymieszaj. Dodaj listki bazylii, dopraw do smaku solą, pieprzem i skórką cytryny.

Frytki z batatów przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Połówki bajgli posmaruj masą serową. Na dolnej części umieść podsmażone warzywa i rukolę. Przykryj drugą połówką bajgla. Pozostałą część masy serowej podaj w osobnej miseczce. Serwuj z frytkami z batatów.

Smacznego!