![udka_kurczaka_z_piri_piri_i_frytkami_z_batatow_aviko](/_next/image?url=https%3A%2F%2Faviko-eu.s3.eu-west-2.amazonaws.com%2Fpoland%2F2022-07%2Fudka_kurczaka_z_piri_piri_i_frytkami_z_batatow.jpg&w=1920&q=100)
Udka kurczaka z piri piri i frytkami z batatów
Składniki
na 10 porcji
- 2 kg frytek z batatów Aviko
- 10 całych nóżek kurczaka
- 1,25 kg sosu piri piri (połowa do marynaty, połowa do gotowego dania)
- 10 kolb kukurydzy
![udka_kurczaka_z_piri_piri_i_frytkami_z_batatow_aviko](/_next/image?url=https%3A%2F%2Faviko-eu.s3.eu-west-2.amazonaws.com%2Fpoland%2F2022-07%2Fudka_kurczaka_z_piri_piri_i_frytkami_z_batatow.jpg&w=1920&q=100)
Sposób przygotowania
1. Zamarynuj kurczaka w połowie sosu piri piri na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. W garnku zagotuj wodę, wrzuć kolby kukurydzy i gotuj przez 5 minut. Odsącz po ugotowaniu.
3. Piecz nóżki kurczaka w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 220°C przez 25 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim kurczaka jeszcze na 5 minut.
4. Rozgrzej patelnię grillową i podpiecz kolby kukurydzy ze wszystkich stron, aż do leciutkiego przypalenia.
5. Przygotuj frytki z batatów zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6. Połóż frytki z batatów na talerzach, dodaj udka kurczaka i polej pozostałym sosem piri piri.
Smacznego!