udka_kurczaka_z_piri_piri_i_frytkami_z_batatow_aviko

Udka kurczaka z piri piri i frytkami z batatów

Składniki

na 10 porcji

  • 2 kg frytek z batatów Aviko
  • 10 całych nóżek kurczaka
  • 1,25 kg sosu piri piri (połowa do marynaty, połowa do gotowego dania)
  • 10 kolb kukurydzy
udka_kurczaka_z_piri_piri_i_frytkami_z_batatow_aviko

Sposób przygotowania

1. Zamarynuj kurczaka w połowie sosu piri piri na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

2. W garnku zagotuj wodę, wrzuć kolby kukurydzy i gotuj przez 5 minut. Odsącz po ugotowaniu.

3. Piecz nóżki kurczaka w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 220°C przez 25 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim kurczaka jeszcze na 5 minut.

4. Rozgrzej patelnię grillową i podpiecz kolby kukurydzy ze wszystkich stron, aż do leciutkiego przypalenia.

5. Przygotuj frytki z batatów zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6. Połóż frytki z batatów na talerzach, dodaj udka kurczaka i polej pozostałym sosem piri piri.

Smacznego!