tortille_z_frytkami_z_batatow_aviko

Tortille z frytkami z batatów

Składniki

na 10 porcji

  • 1,5 kg frytek z batatów Aviko
  • 10 tortilli pszennych (o średnicy 20 cm)
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g sałaty lodowej (porwanej na drobne kawałki)
  • 300 g guacamole
  • 150 g startego sera cheddar
  • drobno posiekana papryczka chilli
tortille_z_frytkami_z_batatow_aviko

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż tortille do okrągłych naczyń żaroodpornych (o średnicy ok. 15 cm), nadając im kształt tych naczyń. Piecz tortille w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut, aż się zarumienią i będą chrupiące.

2. Pokrój cebulę w cienkie krążki.

3. Przygotuj frytki z batatów zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Napełnij tortille frytkami z batatów i połóż na nich sałatę lodową oraz krążki cebuli.

5. Nałóż na każdą porcję łyżkę guacamole i posyp serem oraz odrobiną papryczki chili do smaku.

Smacznego!

Dobra rada

Tortille z frytkami z batatów możesz serwować samodzielnie jako danie wegetariańskie, ale będą także wyśmienitym dodatkiem do dań typu stek lub ryba.