tajski_satay_z_kalafiora_z_kostkami_batatow_aviko

Tajski satay z kalafiora z kostkami batatów

Składniki

na 10 porcji

  • 1,1 kg kostek batatów Aviko
  • 2 kalafiory
  • 2,5 łyżki przyprawy curry
  • 2,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 5 łyżeczek kminku mielonego
  • 175 ml oleju słonecznikowego
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • garść lucerny lub kiełków fasoli
  • garść solonych orzeszków ziemnych
tajski_satay_z_kalafiora_z_kostkami_batatow_aviko

Sposób przygotowania

1. Oczyść kalafiory i podziel je na różyczki. Nabij różyczki na szpikulce do szaszłyków. Wymieszaj curry, czosnek granulowany oraz kminek z olejem. Posmaruj nim szaszłyki z kalafiora.

2. Rozgrzej piekarnik lub grill do temperatury 220°C. Piecz kalafiorowe szaszłyki przez 15-20 minut na złoty kolor.

3. Rozpuść masło orzechowe w rondelku wraz z pastą curry i mleczkiem kokosowym. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Przygotuj kostki ze słodkich ziemniaków Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5. Rozłóż szaszłyki z kalafiora na talerzach. Posyp lucerną i orzeszkami ziemnymi. Podawaj z sosem orzechowym i kostkami batatów.

Smacznego!

Dobra rada

Grillowanie bez mięsa to nowy trend, który wcale nie musi być nudny. Satay z kalafiora z aromatycznym sosem i kostkami batatów zrobi wrażenie na Twoich gościach.