salatka_z_awokado_pancetta_jadalnymi_kwiatami_i_grzankami_z_ricotta_oraz_frytkami_z_batatow_aviko

Sałatka z awokado, pancettą, jadalnymi kwiatami i grzankami z ricottą

Składniki

na 10 porcji

  • frytki z batatów Aviko – całe opakowanie (2270 g) 
  • 2 bagietki na zakwasie
  • 500 g ricotty
  • 3 gałązki bazylii
  • 5 szt. awokado
  • 500 g pancetty
  • 200 g świeżych liści sałaty
  • 150 g jadalnych kwiatów
  • olej do smażenia
  • 500 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • sól morska (odmiana fleur de sel)
salatka_z_awokado_pancetta_jadalnymi_kwiatami_i_grzankami_z_ricotta_oraz_frytkami_z_batatow_aviko

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bagietkę pokrój ukośnie na cienkie kromki. Połóż je na blachach do pieczenia. Lekko wymieszaj ricottę. Drobno posiekaj bazylię i wymieszaj z ricottą. Bagietkę posmaruj ricottą bazyliową.

2. Przekrój awokado na połówki, usuń pestki i obierz. Porwij pancettę na grube paski.

3. Przygotuj frytki z batatów zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. W międzyczasie piecz bagietki w nagrzanym piekarniku przez 5 minut, aż się zarumienią i będą chrupiące.

5. Rozłóż liście sałaty, połówki awokado, pancettę i kwiaty na 10 talerzach. Sałatkę skrop oliwą extra virgin i posyp solą i pieprzem do smaku.

6. Dodaj sporą porcję frytek ze słodkich ziemniaków na każdy talerz. Posyp frytki odrobiną fleur de sel. Podawaj z ciepłymi grzankami.

Smacznego!

Dobra rada

Serwuj sałatkę z kawałkami cytryny lub limonki, aby nadać świeży akcent.