burrata-z-chrupiaca-pancetta-i-salatka-z-rukoli-i-radicchio-oraz-frytki-ze-skorka-aviko

Burrata z chrupiącą pancettą i sałatką z rukoli i radicchio

Składniki

na 10 porcji

  • 2,5 kg frytek Aviko Pure & Rustic
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sok z 1 cytryny
  • 450 ml oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek bazylii
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g pancetty
  • 600 g sałaty radicchio lub czerwonej cykorii
  • 200 g rukoli
  • 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 10 kulek burraty
burrata-z-chrupiaca-pancetta-i-salatka-z-rukoli-i-radicchio-oraz-frytki-ze-skorka-aviko

Sposób przygotowania

1. Z jajek, musztardy, soku z cytryny i oleju przygotuj majonez.

2. Do majonezu dodaj liście bazylii i dobrze zmiksuj.

3. Pachnący majonez bazyliowy dopraw solą i pieprzem.

4. Posiekaj grubo orzechy laskowe.

5. Podpraż orzechy na suchej patelni na złoty kolor, co jakiś czas wstrząsając patelnią.

6. Piecz plastry pancetty partiami na oliwie z oliwek, aż będą chrupiące.

7. Połóż pancettę na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym, odsącz i ostudź.

8. Oczyść sałatę radicchio i pokrój w paski. Wymieszaj z rukolą.

9. Do sałat dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku.

10. Posyp orzechami laskowymi, dodaj burratę i pancettę, ponownie skrop całość oliwą.

11. Przygotuj frytki Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

12. Serwuj danie z frytkami i majonezem bazyliowym w osobnej miseczce.

Smacznego!

Dobra rada

Możesz przygotować wersję dla wegetarian – zamiast pancetty podaj smażone grzyby, a danie wzbogać tapenadą truflową.