smazona_baweta_z_maslem_w_stylu_paryskim_i_pieczonym_koprem_wloskim_z_frytkami_ze_skorka_aviko

Smażona baweta z masłem w stylu paryskim i pieczonym koprem włoskim

Składniki

na 10 porcji

  • 2,5 kg frytek Aviko Pure & Rustic
  • 350 g niesolonego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka kaparów, drobno posiekanych
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 3 filety anchois w oliwie z oliwek, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego curry
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 gałązki natki pietruszki, drobno posiekane
  • 2 kg kopru włoskiego
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • gruba sól morska do smaku
  • 1,5 kg bawety (w temperaturze pokojowej)
smazona_baweta_z_maslem_w_stylu_paryskim_i_pieczonym_koprem_wloskim_z_frytkami_ze_skorka_aviko

Sposób przygotowania

1. Umieść w misce 250 g masła z ketchupem, kaparami, estragonem, filetami anchois, papryką, curry, czosnkiem i pietruszką.

2. Całość dobrze rozgnieć widelcem i dopraw solą i pieprzem.

3. Zawiń masło w folię spożywczą jak cukierek i przechowuj w lodówce do czasu użycia.

4. Przed użyciem zimne masło pokrój w plastry.

5. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Pokrój koper na grubość ok. 1 cm i rozłóż na blachach do pieczenia.

6. Skrop fenkuł 6 łyżkami oliwy z oliwek i posyp solą morską do smaku. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut.

7. Roztop resztę masła na 2 dużych patelniach z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek.

8. Bawetę podziel na 10 kawałków i posyp solą i pieprzem.

9. Smaż kawałki bawety przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią, a wnętrze będzie różowe lub wysmażone, według zamówienia gościa.

10. Pozostaw bawetę w folii aluminiowej na 5 minut.

11. Przygotuj frytki Pure & Rustic zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

12. Rozłóż bawetę na talerzach. Dodaj pieczony fenkuł. Podawaj z wcześniej przygotowanym masłem i frytkami.

Smacznego!

Dobra rada

Koper włoski możesz upiec wcześniej i podać jako sałatkę, wymieszany z rukolą i suszonymi pomidorami.