
Quiche ziołowy z jogurtem, pomidorami i szynką parmeńską
Składniki
na 10 porcji
- 2 kg Aviko Spicy Jacket Wedges
- 20 płatów maślanego ciasta francuskiego
- 20 jajek
- 500 ml pełnotłustego jogurtu naturalnego
- 350 g sera Boerenkaas lub innego żółtego sera
- 20 g pietruszki, drobno posiekanej
- 15 g drobno posiekanego szczypiorku
- 10 g trybuli, drobno posiekanej
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 250 g szynki parmeńskiej

Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż na sobie po 2 plastry ciasta francuskiego i rozwałkuj je w koła o średnicy 22 cm. Wyłóż ciastem żaroodporne patelnie lub formy do pieczenia (o średnicy ok. 16 cm).
2. Roztrzep jajka z jogurtem. Dodaj starty ser i zioła. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku.
3. Rozłóż pomidory na spodzie ciasta. Wlej mieszankę jajeczno-jogurtową.
4. Pokrój szynkę w paski i umieść między pomidorami w mieszance jajeczno-jogurtowej.
5. Piecz quiche w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut na złoty kolor.
6. Przygotuj pikantne cząstki ziemniaka Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
7. Serwuj quiche na patelni lub w foremkach z cząstkami ziemniaków. Dodatkowo posyp danie świeżymi ziołami.
Smacznego!
Dobra rada
Aby uzyskać zielony kolor ciasta, przed wałkowaniem włóż posiekaną natkę pietruszki między płaty.