quiche_ziolowy_z_jogurtem_pomidorami_i_szynka_parmenska_i_pikantnymi_czastkami_ziemniaka

Quiche ziołowy z jogurtem, pomidorami i szynką parmeńską

Składniki

na 10 porcji

  • 2 kg Aviko Spicy Jacket Wedges
  • 20 płatów maślanego ciasta francuskiego
  • 20 jajek
  • 500 ml pełnotłustego jogurtu naturalnego
  • 350 g sera Boerenkaas lub innego żółtego sera
  • 20 g pietruszki, drobno posiekanej
  • 15 g drobno posiekanego szczypiorku
  • 10 g trybuli, drobno posiekanej
  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 250 g szynki parmeńskiej
quiche_ziolowy_z_jogurtem_pomidorami_i_szynka_parmenska_i_pikantnymi_czastkami_ziemniaka

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż na sobie po 2 plastry ciasta francuskiego i rozwałkuj je w koła o średnicy 22 cm. Wyłóż ciastem żaroodporne patelnie lub formy do pieczenia (o średnicy ok. 16 cm).

2. Roztrzep jajka z jogurtem. Dodaj starty ser i zioła. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku.

3. Rozłóż pomidory na spodzie ciasta. Wlej mieszankę jajeczno-jogurtową.

4. Pokrój szynkę w paski i umieść między pomidorami w mieszance jajeczno-jogurtowej.

5. Piecz quiche w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut na złoty kolor.

6. Przygotuj pikantne cząstki ziemniaka Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

7. Serwuj quiche na patelni lub w foremkach z cząstkami ziemniaków. Dodatkowo posyp danie świeżymi ziołami.

Smacznego!

Dobra rada

Aby uzyskać zielony kolor ciasta, przed wałkowaniem włóż posiekaną natkę pietruszki między płaty.