
Przekąska z pikantnym dipem dyniowym
Składniki
na 10 porcji
- 2 kg nuggetsów z serem cheddar i papryczką jalapeño Aviko (9-10 szt./osobę)
- 1,5 kg frytek z batatów Aviko
- 3 zielone papryczki chili
- 1 czerwona papryczka chili
- 1kg miąższu dyni
- 3-4 łyżeczki mielonej papryki chili
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml oliwy z oliwek
- 2 paczki nachos - gotowych do użycia

Miąższ dyni pokrój w kostkę 2x2 cm. Rozłóż na papierze do pieczenia i skrop częścią oliwy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, aż dynia lekko zbrązowieje i zmięknie. Upieczoną dynię zblenduj z pozostałą oliwą z oliwek, mielonym chili, czosnkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj serowe nuggetsy i frytki z batatów Aviko zgodnie z instrukcjami na opakowaniach.
Pokrój zielone papryczki w cienkie paski, a czerwoną w drobną kostkę.
Na talerzu ułóż nuggetsy serowe (9-10 szt./porcję) razem z porcją słodkich frytek i kilkoma nachosami. Dip dyniowy posyp papryczkami i serwuj w osobnej miseczce.