Nachos ze stekiem i guacamole
Składniki
4 porcje
Na stek wołowy
- 1 duży stek wołowy (z antrykotu lub polędwicy)
- Mieszanka przypraw do taco (mielone chili, czosnek i cebula w proszku, papryka mielona, kumin, sól, pieprz)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Na guacamole
- 2 dojrzałe awokado
- ¼ czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- Sok z 1 limonki
- Sól i pieprz do smaku
Na sos chimichurri
- ½ filiżanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- ½ filiżanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ filiżanki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 1 papryczka chili, bez pestek i rozgnieciona
- Sok z połowy cytryny
Na salsę pomidorową
- 2 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
- ¼ czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1 zielone jalapeño, bez pestek, drobno posiekane
- Sól i pieprz do smaku
Na nachos
- 4 filiżanki trójkątnych chipsów tortilli
- 1 filiżanka startego czerwonego cheddara
- 1 filiżanka startego białego cheddara
- ½ filiżanki czarnej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
- ½ filiżanki kukurydzy z puszki, odsączonej
Dodatki
- Kwaśna śmietana
- Zielone papryczki jalapeño, pokrojone w plasterki
- Świeża posiekana kolendra
Sposób przygotowania
Przygotuj Aviko Jalapeño Nacho Cheese Bites zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zostaw na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Usmaż stek.
Natrzyj mięso mieszanką przypraw. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż stek do preferowanego stopnia wysmażenia. Po usmażeniu zostaw do odpoczęcia, a następnie pokrój w plastry.
Przygotuj guacamole.
Łyżką wybierz miąższ awokado i przełóż do miski. Rozgnieć widelcem. Wmieszaj czerwoną cebulę i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj sos chimichurri.
W misce umieść oliwę, czosnek, czerwoną cebulę, pietruszkę, ocet winny, sól, pieprz, kolendrę, miętę, kapary, chili i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i odstaw, żeby smaki się połączyły.
Przygotuj salsę pomidorową.
Połącz pomidory, cebulę i jalapeño. Dopraw solą i pieprzem i odstaw, żeby smaki się połączyły.
Przygotuj nachos.
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym rozłóż czipsy tortille. Posyp cheddarem. Wyłóż fasolę i kukurydzę na cheddar. Piecz 5-7 minut, aż ser się roztopi.
Nałóż dodatki.
Wyjmij nachos z piekarnika. Rozłóż plastry steka i Aviko Jalapeño Nacho Cheese Bites na nachos. Część salsy pomidorowej, guacamole i sosu chimichurri rozłóż na daniu, resztę podaj w miseczkach obok. Na danie wyłóż jeszcze kwaśną śmietanę i papryczki jalapeño.
Udekoruj kolendrą i podawaj.
Wskazówka od szefa kuchni
Te nachos w wersji premium są ucztą dla zmysłów, naładowane świeżymi dodatkami i soczystymi plastrami steka. Danie doskonałe jako opcja do dzielenia się.