
Focaccia z papryką, cebulą, ogórkiem i nuggetsami serowymi
Składniki
na 10 porcji
- 1 kg nuggetsów z serem cheddar i papryczką jalapeño Aviko (5-6 szt./osobę)
- 10 placków focaccii lub spodów na pizzę (ok. 20 cm średnicy)
- 200 ml oliwy z oliwek
- 300 g startego sera mozzarella
- 6 ząbków czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 3 czerwone cebule
- 3 zielone papryki
- 2 ogórki
- mieszanka sałat
- 6 filiżanek zielonego pesto

Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik. Wyciśnij ząbki czosnku praską, wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Pokrój każdy placek focaccii lub spód na pizzę na 4 części. Natrzyj ciasto oliwą z czosnkiem i posyp serem. Wstaw placki na 6-8 minut do piekarnika - do momentu roztopienia sera i zbrązownienia placków. Przygotuj serowe nuggetsy Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój paprykę i cebulę w krążki, a ogórki w plastry.
Ułóż pokrojone placki na drewnianej desce. Na wierzchu każdego kawałka umieść sałatę, paprykę, cebulę i ogórki oraz nuggetsy serowe. Polej sosem pesto.
Smacznego!