focaccia_z_papryka_cebula_ogorkiem_i_nuggetsami_serowymi_aviko

Focaccia z papryką, cebulą, ogórkiem i nuggetsami serowymi

Składniki

na 10 porcji

  • 1 kg nuggetsów z serem cheddar i papryczką jalapeño Aviko (5-6 szt./osobę)
  • 10 placków focaccii lub spodów na pizzę (ok. 20 cm średnicy)
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 300 g startego sera mozzarella 
  • 6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 czerwone cebule
  • 3 zielone papryki
  • 2 ogórki
  • mieszanka sałat
  • 6 filiżanek zielonego pesto
focaccia_z_papryka_cebula_ogorkiem_i_nuggetsami_serowymi_aviko

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik. Wyciśnij ząbki czosnku praską, wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Pokrój każdy placek focaccii lub spód na pizzę na 4 części. Natrzyj ciasto oliwą z czosnkiem i posyp serem. Wstaw placki na 6-8 minut do piekarnika - do momentu roztopienia sera i zbrązownienia placków. Przygotuj serowe nuggetsy Aviko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój paprykę i cebulę w krążki, a ogórki w plastry.

Ułóż pokrojone placki na drewnianej desce. Na wierzchu każdego kawałka umieść sałatę, paprykę, cebulę i ogórki oraz nuggetsy serowe. Polej sosem pesto.

Smacznego!