Ceviche z serowymi nuggetsami z sosem habanero
Składniki
4 porcje
- 20 szt. Aviko Habanero Cheese Nuggets
- 500 g ośmiornicy, ugotowanej i pokrojonej na kawałki (opcjonalnie można użyć okonia morskiego)
- 200 g krewetek, obranych i oczyszczonych
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 zielone chili, pokrojone w cienkie plasterki
- ½ filiżanki posiekanej kolendry
- Sok z 4-5 limonek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 dojrzały pomidor, pozbawiony pestek i pokrojony w kostkę
- ½ ogórka, bez pestek i pokrojonego w kostkę
- ½ czerwonej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Zamarynuj owoce morza.
W dużej misce umieść ośmiornicę/okonia oraz krewetki. Dodaj sok z limonki i dokładnie obtocz w nim owoce morza. Kwas z soku “ugotuje” mięso. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na 15-20 minut. Owoce morza po tym czasie powinny stać się matowe i jędrne w dotyku, będzie to znak, że są gotowe.
Przygotuj warzywa.
Wymieszaj razem czerwoną cebulę, paprykę, czerwone i zielone chili, pomidor i ogórek. Dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem.
Połącz ceviche z warzywami.
Odsącz nadmiar soku z marynaty. Połącz owoce morza z warzywami. Skrop całość oliwą i dopraw w razie potrzeby. Na koniec dodaj kolendrę.
Przygotuj Habanero Cheese Nuggets według instrukcji na opakowaniu.
Złóż całe danie.
Wyłóż ceviche na talerze. Na ceviche rozłóż Aviko Habanero Cheese Bites. Serwuj od razu, udekorowane kolendrą i ćwiartkami limonki.
Wskazówka od szefa kuchni
To danie jest ucztą dla zmysłów, łącząc świeżość ceviche z pikantną nutą serowych nuggetsów z sosem habanero. Sprawdzi się jako przystawka, danie w menu na lato lub w karcie na wyjątkowe okazje.