Babeczki z churros
Składniki
12 porcji
- 12 szt. Aviko Straight Churros
- Cukier puder
- Cynamon
Na babeczki
- 1 ½ filiżanki mąki pszennej
- 1 filiżanka cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ filiżanki kwaśnej śmietany
- ½ filiżanki oleju (np. rzepakowego)
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na krem
- 1 filiżanka serka śmietankowego
- ½ filiżanki śmietanki kremówki
- ½ filiżanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g białej czekolady, roztopionej i schłodzonej
Sposób przygotowania
Przygotuj babeczki.
Rozgrzej piekarnik do 175°C i wyłóż blachę do babeczek papierowymi foremkami. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, olej, jaja i ekstrakt waniliowy. Połącz suche i mokre składniki. Napełnij foremki do babeczek do 2/3 wysokości i piecz 18-20 minut. Zostaw babeczki do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj Aviko Churros.
Usmaż churrosy na złotobrązowy kolor i zostaw na papierowym ręczniku do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Wymieszaj cukier puder z cynamonem i obtocz jeszcze ciepłe churrosy w tej mieszance. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj krem.
W dużej misce ubij serek śmietankowy do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Dodaj śmietankę, cukier i ekstrakt waniliowy i ubijaj do całkowitego połączenia składników. Delikatnie wmieszaj roztopioną białą czekoladę.
Złóż babeczki.
Kiedy babeczki całkowicie ostygną, nałóż na każdą porcję kremu i włóż po jednym churrosie. Opcjonalnie możesz posypać całość mieszanką cukru pudru z cynamonem. Możesz serwować babeczki od razu lub odstawić do lodówki.
Wskazówka od szefa kuchni
Te babeczki to sposób na niebanalny deser, będący połączeniem bogatej kremowej tekstury z chrupiącymi cynamonowymi churrosami. Danie na specjalną okazję lub po prostu słodkie zwieńczenie dnia.