Babeczki Mac'n Cheese
Składniki
2 porcje
- 12 trójkątów Mac'n Cheese od Aviko
- 6 plastrów prosciutto
- 1 filiżanka startego sera (mieszanka mozzarelli z cheddarem świetnie się sprawdzi)
- 6 małych kulek mozzarella, pokrojonych w plasterki
- ½ filiżanki sosu do pizzy
- Suszone oregano do smaku
- Listki świeżej bazylii do przybrania
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Przygotuj 6 metalowych foremek do babeczek – delikatnie natłuść oliwą lub olejem.
Uformuj babeczki.
Rozłóż plaster prosciutto w każdej foremce, żeby zakryć dno i boki. Włóż po 2 trójkąty Aviko Mac'n Cheese na spód. Polej warstwą sosu do pizzy. Na sos połóż plasterki mozzarelli i posyp całość startym serem. Przypraw oregano. Foremki postaw na kratce wyłożonej papierem do pieczenia (żeby zapobiec kapaniu). Piecz 15-20 minut, aż ser się roztopi, a szynka na brzegach będzie chrupiąca.
Ostudź i serwuj.
Po upieczeniu odstaw babeczki na kilka minut do ostygnięcia. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące delikatnie wyjmij z foremek. Udekoruj listkami bazylii tuż przed wyserwowaniem. Podawaj na ciepło jako przystawkę lub danie główne (3 babeczki mac‘n cheese na osobę).
Wskazówka od szefa kuchni
Babeczki łączą znany i lubiany smak makaronu i sera z włoskim smakiem klasycznej pizzy. Będą świetną przekąską na przyjęcia albo zaskakującą opcją na obiad.