babeczki_macn_cheese przepis Aviko gastronomia

Babeczki Mac'n Cheese

Składniki

2 porcje

  • 12 trójkątów Mac'n Cheese od Aviko
  • 6 plastrów prosciutto
  • 1 filiżanka startego sera (mieszanka mozzarelli z cheddarem świetnie się sprawdzi)
  • 6 małych kulek mozzarella, pokrojonych w plasterki
  • ½ filiżanki sosu do pizzy
  • Suszone oregano do smaku
  • Listki świeżej bazylii do przybrania
  • Oliwa z oliwek
babeczki_macn_cheese przepis Aviko gastronomia

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Przygotuj 6 metalowych foremek do babeczek – delikatnie natłuść oliwą lub olejem.

Uformuj babeczki.

Rozłóż plaster prosciutto w każdej foremce, żeby zakryć dno i boki. Włóż po 2 trójkąty Aviko Mac'n Cheese na spód. Polej warstwą sosu do pizzy. Na sos połóż plasterki mozzarelli i posyp całość startym serem. Przypraw oregano. Foremki postaw na kratce wyłożonej papierem do pieczenia (żeby zapobiec kapaniu). Piecz 15-20 minut, aż ser się roztopi, a szynka na brzegach będzie chrupiąca.

Ostudź i serwuj.

Po upieczeniu odstaw babeczki na kilka minut do ostygnięcia. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące delikatnie wyjmij z foremek. Udekoruj listkami bazylii tuż przed wyserwowaniem. Podawaj na ciepło jako przystawkę lub danie główne (3 babeczki mac‘n cheese na osobę).

Wskazówka od szefa kuchni

Babeczki łączą znany i lubiany smak makaronu i sera z włoskim smakiem klasycznej pizzy. Będą świetną przekąską na przyjęcia albo zaskakującą opcją na obiad.

trojkaty-mac-n-cheese-aviko w restauracji

Produkty Aviko użyte w tym przepisie